latinica  ћирилица
04/08/2022 |  16:18 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Интензивне активности на расту плата у свим секторима

Влада Републике Српске је предузела и даље предузима интензивне активности на расту плата у свим секторима, заснивајући тај раст на реалним основама и озбиљним плановима и анализама, саопштено је данас из Владе Српске поводом навода замјеника предсједника СДС-а Милана Радовића о повећању плата.
Влада Републике Српске - Фото: Тwitter
Влада Републике СрпскеФото: Тwitter

Саопштење преносимо у цијелости:

Поводом тврдњи замјеника предсједника СДС-а Милана Радовића који грађанима Републике Српске обећава плате од 2.000 КМ, оптужујући Владу за наводни спор раст примања, Влада Републике Српске истиче да је предузела, и да и даље предузима интензивне активности на расту плата у свим секторима, заснивајући тај раст на реалним основама и озбиљним плановима и анализама.

Свједоци смо да поједини актери на политичкој сцени, посебно у предизборно вријеме, без презентовања било каквог озбиљног програма грађанима дају нереална обећања, непоткријепљена објективним анализама.

Грађани Републике Српске, сигурно, још памте вријеме кад су, у вријеме владавине партије, којој припада и господин Радовић, примали изузетно мале плате и пензије, које некад ни тако мале нису успјевали да исплате, а сада смо свједоци да из исте те партије обећавају велике плате, како би за себе обезбједили подршку код грађана и остварили што бољи политички резултат.

Подсјећамо да просјечна нето плата у Републици Српској (јунска плата) износи 1.157 КМ, што је више од оне у ФБиХ, а у тренутку док Република Српска, захваљујући подршци Владе усмјереној на раст привредне активности биљежи рекордно ниску стопу незапослености.

С друге стране, било би пожељно да сви који Владу критикују због посљедица глобалних турбуленација, да се позабаве анализама о томе колико се плате и пензије биле док су оне биле на власти, и колика је запосленост била у то вријеме.

Водећи сензибилну социјалну политику и у настојању да се сузбију посљедице инфлаторних кретања, која су глобални поремећај и ни на који начин не зависе од нас, само у овој години пензије у Републици Српској повећане су за 14 одсто, док су у исто вријеме, давања за борачке категорије повећана за 15 одсто. Исторемене, плате запосленим у јавном сектору, само у посљедњих годину дана повећаване су у три наврата, док је, примјера ради, за повећање плата запослених у реалном сектору из републичког буџета издвојено 33,2 милиона КМ.

Конкретне и истрајне активности на растерећену привреде и подстицању послодаваца да повећају примања запослених у реалном сектору довеле су до израженог раста примања и у овом сектору.

Такође, указујемо да су давања за грађане повећана за 218 милиона КМ, субенције привреди за 40 милиона КМ, 90 милиона КМ за нове инвестиције, уз рекордна издвајања од 24 милиона КМ за капиталне инвестиције у пољопривреди.

Ове, конкретне мјере пратило је и повећање минималне плате на износ од 650 КМ, а, захваљујући преданом раду свих институција и расту пореских прихода, Република Српска задржала је финансијску стабилност, те била у могућности и да исплати једнократну новчану помоћ за младе, борце и пензионере.

Само за јавне инвестиције у овој години планирано је 245 милиона КМ, који ће бити утрошени у многобројне пројекте у свим дијеловима Републике Српске.

Све наведено је само дио истрајних настојања Владе да унаприједи економски положај Републике и побољша стандард становништва, што и у будућности остаје кључни, стратешки циљ Владе Републике Српске.