latinica  ћирилица
04/08/2022 |  17:55 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Жељезнице Републике Српске поново превозе угаљ (ВИДЕО)

Након низа година Жељезнице Републике Српске поново превозе угаљ.
ЖРС - Фото: РТРС
ЖРСФото: РТРС

Разлог за то је тренутна енергетска криза у окружењу, па је угаљ, како у Србији тако и у Словенији, веома тражен за потребе континуираног рада термоелектрана.

За Жељезнице Српске то значи нове уговоре и веће приходе, али и проширивање регионалне сарадње.

Превоз угља за Србију нови је терет који ће превозити ЖРС. Испорука је већ почела, али се неће стати на томе. На помолу је и превоз 100.000 тона угља за потребе електропривреде Словеније.

- Потписали смо уговор за Србију, возимо негдје 265.000 тона угља из Приједора, а у фази смо преговора за потписивања уговора за превоз угља за Словенију - навео је Младен Божић, в.д. извршног директора Послова операција у ЖРС.

Угаљ из рудника Сански Мост-Каменград товарио би се у Приједору, па би се трансопртовао до термоелектране Шоштањ. Укупно, до краја године, 400.000 тона. Преговара се и о превозу у транзиту боксита из Плоча за потребе Алумине. У игри су и Словаци. Треба им превоз роба од луке Плоче ка Средњој Европи.

- За ЖРС би то био велики значај, јер се отвара превоз нових роба и самим тим поправља биланс предузећа - додаје Божић.

Нови уговори значили би нове приходе за Жељезницу, али и нова радна мјеста, посебно у станицама Приједор, Добрљин, Зворник и Шамац.

- Жељезнице тренутно у процесу реструктурисања имају потребу за пријемом радника извршне службе, на одржавању возних средстава, жељезничке инфраструктуре, машиновођа, пружних радника, механичара, односно свим оним радницима које зовемо оперативним радницима - каже Жељко Радић, в.д. генералног директора ЖРС.

Нови превози у теретном саобраћају захтијевају и обнову инфраструктуре, као и улагања у вучне капацитете. Интензивно са ресорним министарством и Владом Српске ради се на проналаску адекватних и прихватљивих модела финасирања будуће модернизације Жељезнице.