latinica  ћирилица
04/08/2022 |  18:03 ⇒ 05/08/2022 | 10:25 | Аутор: РТРС

Привредници Нижњег Новгорода заинтересовани за улагања у Српску (АУДИО)

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске данас су у Нижњем Новгороду промовисали инвестициони профил градова и општина Српске за које су руски привредници показали велику заинтересованост, а упућен је и позив за учешће на инвестиционој конференцији "Инвест Српска" која ће бити одржана у септембру у Приједору.


Привредници Нижњег Новгорода заинтересовани за улагања у Српску (Фото: ИРБ Српске) -
Привредници Нижњег Новгорода заинтересовани за улагања у Српску (Фото: ИРБ Српске)

Промоцији је присуствовало више од 20 представника најважнијих компанија Нижњег Новгорода, једне од привредно најразвијенијих регија у Руској Федерацији.

Потенцијале су представили чланови делегације ИРБ-а коју предводи вршилац дужности директора Дражен Врховац, а у њеном саставу су и амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија и почасни конзул БиХ у Нижњем Новгороду Игор Подколзин.

Привредници су исказали велики интерес и за промоцију Српске и за улагање у Републику Српску, уз нагласак на развијене међусобне пријатељске односе регије Нижњег Новгорода и Републике Српске.

Током разговора са руским привредницима наглашено је да Република Српска има посебно значајан потенцијал за улагање у енергетски и дрвопрерађивачки сектор, област металне обраде, производње хране, као и сектор информационих и комуникационих технологија.

Врховац је нагласио да је ИРБ институција која, осим промоције потенцијала, пружа и комплетну стратешку подршку потребну за реализацију пројеката за улагање у Републику Српску, саопштено је из ИРБ-а.

Представници ИРБ-а дан раније су промовисали инвестициони потенцијал Републике Српске у Привредној комори Руске Федерације у Москви, која у свом саставу има 155 регионалних комора широм Русије.

Договорено је да по повратку делегације ИРБ у Републику Српску буде припремљен, а потом и потписан меморандум о сарадњи Привредне коморе Руске Федерације и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Такође, предложено је да такав меморандум, који би дефинисао детаље потенцијалне будуће сарадње, буде потписан и посебно са Владом Нижњеновгородске области.

Представници Владе Нижњеновгородске области и инвеститори исказали су интерес за скори долазак у Републику Српску, чиме би био остварен директан контакт са привредницима Српске, што је и циљ промоције њених инвестиционих потенцијала.

Делегација ИРБ упутила је позив и московским, али и привредницима Нижњег Новгорода за учешће на Другој инвестиционој конференцији "Инвест Српска 2022", која ће бити одржана почетком септембра у Приједору.

Инвестициона конференција "Инвест Српска 2022" ће окупити домаће и стране инвеститоре, пословну и научну заједницу, те доносиоце одлука на различитим нивоима власти Републике Српске и региона и биће у потпуности посвећена директним инвестицијама у Српску.

Посјетом Руској Федерацији, представници ИРБ-а настављају активности снажне промоције потенцијала Републике Српске, чији је циљ већи прилив квалитетних директних страних улагања у Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента.

У инвестиционом профилу Републике Српске и инвестиционим профилима градова и општина на једном мјесту су комплетирани сви привредни потенцијали Републике Српске и олакшан приступ информацијама заинтересованим инвеститорима.

У оквиру ових активности, представници ИРБ-а су током јуна боравили и у Бечу, гдје су инвестиционе могућности представљене угледним аустријским привредницима и представницима наше пословне дијаспоре, наводи се у саопштењу.

Након ове посјете, Републику Српску су већ посјетиле двије групе заинтересованих аустријских инвеститора.

Делегација ИРБ-а наставља посјету Руској Федерацији, а за сутра су планирани сусрети са губернатором Нижњеновгородске области, представницима законодавне власти ове регије, као и полагање цвијећа на вјечни пламен у Кремљу.