latinica  ћирилица
04/08/2022 |  18:24 ⇒ 18:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Октоберфест након двије године у стандардном формату

Октоберфест биће коначно одржан ове јесени након двогодишње паузе због вируса корона, најавили су данас организатори чувеног баварског фестивала пива.
Октоберфест (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Октоберфест (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Шеф популарне манифестације Клеменс Баумгертнер рекао да ће фестивал пива у Минхену бити одржан без икаквих пандемијских ограничења од 17. септембра до 3. октобра - Дана државности Њемачке, преноси АП.

- Визн ће бити се одржан онако како је то била пракса до 2019. године - рекао је он, користећи баварски колоквијализам за Октоберфест који се односи на велики травњак или мјесто гдје се догађају прославе уз алкохол.

Октоберфест је први пут одржан 1810. године у част вјенчања престолонасљедника Лудвига од Баварске и принцезе Терезе, а отказиван је на десетине углавном због ратова и пандемија.

Додаје се да је у годинама прије избијања вируса корона, око шест милиона људи посјећивало годишње прославе, а многи од њих обучени у традиционалну баварску одећу.

Како најављују организатори, ове године биће присутно 487 пивара, ресторана, рибљих и месних роштиља, продаваца вина и других пића, а радно вријеме биће и дуже него раније - од 9 сати до 22.30.

Кригла пива од једног литра коштаће између 12,60 и 13,80 евра ове године, што је повећање од око 15 одсто у односу на 2019, према званичној интернет страници Октоберфеста.

Типична баварска јела која се продају на Октоберфесту укључиваће специјалитете као што су "тањир за клање" са крвавицама, џигерицом и свињским трбухом; свињско печење са хрскавом кожурицом, кнедле од хљеба и киселог купуса, кришке печеног вола или динстаног рагуа од дивљачи са домаћом пастом.