latinica  ћирилица
04/08/2022 |  20:07 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Кина: Вријеме да се свјетске силе пробуде из сна

Кина неће дозволити никоме да је понижава као прије 100 година и вријеме је да се свјетске силе пробуде из сна, рекла је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњин.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE, илустрација) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE, илустрација)

- Заједничка изјава министара иностраних послова Г7 производи просторни и временски несклад. Ових неколико министара спољних послова је очигледно одлучило да и даље живе у свијету од прије 120 година, у ери Алијансе осам нација - рекла је Хуа.

Према њеним ријечима, садашњи свијет више није оно што је био када су империјалистичке силе могле да се препусте звецкању оружјем на кинеском тлу и раде шта им је воља.

- Савремена Кина више није она стара Кина која јој је претходила прије 100 година, која је претрпјела понижење и препустила другима да одлучују о њеној судбини. Вријеме је да се свјетске силе пробуде из сна - рекла је Хуа.

Земље Г7 изразиле су јуче забринутост због недавних акција Кине, посебно војних вјежби уз кориштење бојеве муниције у водама око Тајвана. Г7 сматра да би ове акције могле довести до ескалације.

Народноослободилачка армија Кине данас је покренула војну вјежбу великих размјера у шест области око Тајвана.