latinica  ћирилица
04/08/2022 |  21:38 ⇒ 05/08/2022 | 10:24 | Аутор: РТРС

У Новом Саду обиљежен Дан сјећања на страдале и прогнане у "Олуји" (ФОТО/ВИДЕО)

На Тргу слободе у Новом Саду, у присуству више хиљада грађана и званичника Републике Српске и Србије, одржана је државна церемонија обиљежавања 27 година од великог српског страдања у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".
Нови Сад - Обиљежавање 27 година од великог српског страдања у акцији "Олуја" - Фото: СРНА
Нови Сад - Обиљежавање 27 година од великог српског страдања у акцији "Олуја"Фото: СРНА

И ове године заједничким обиљежавањем Република Српска и Србија сјећају се највећег етничког чишћења у Европи након Другог свјетског рата.

Дану сјећања на страдале и прогнане у "Олуји" присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те предсједник Србије Александар Вучић.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Обиљежавање је почело парастосом жртвама који је служио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Патријарх Порфирије је у бесједи истакао да "наше памћење није злопамћење" и да памтимо свједочења преживјелих да не би неко рекао да се злочин и страдање нису десили.

Нови Сад - Обиљежавање 27 година од великог српског страдања у акцији "Олуја" (Фото: СРНА)

Сања Вулић, "дијете колоне", избјеглица из Двора на Уни која је имала 12 година када је почела акција "Олуја", рекла је да је Србија прихватила избјеглице из Крајине, пружила им уточиште и дом.

- Нисам рођена у Србију, али Србију сматрам својом државом, а Нови Сад својим градом - рекла је Вулићева.

Нови Сад - Обиљежавање 27 година од великог српског страдања у акцији "Олуја" (Фото: СРНА)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да српски народ неће заборавити и неће дозволити да се понови "Олуја".

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да су јака Република Српска и јака Србија гаранција да се злочини, као што је "Олуја" више никада не догоде.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се вечерас обиљежава погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

Нови Сад - Дан сјећања (Фото: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC)

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији Веритаса, 1.872 Срба погинуло и нестало.

Нови Сад - Дан сјећања (Фото: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIC)

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.