latinica  ћирилица
05/08/2022 |  09:15 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Кустурица: Вјечна лаж да су Срби сами себе самоочистили

Познати српски и свјетски режисер Емир Кустурица истакао је да је хрватска војна акција "Олуја" била војна операција уперена против српског народа и претворена у највеће етничко чишћење од краја Другог свјетског рата, те указао да, нажалост, и даље живи вјечна лаж да су Срби сами себе самоочистили.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

Кустурица у ауторском тексту за "Вечерње новости" наводи да је то била акција хрватске војно-полицијске "удруге" и приватне америчке војне компаније "Martin Lokhed", коју су западни медијски интелектуалци назвали "етничким самоочишћењем".

- Нисмо тада ни сањали да су медијски интелектуалци у Западној Европи, називајући ту акцију етничким самочишћењем, наглашавајући како је српски народ одлучио да напусти територију Хрватске, започели нови вијек са намјером да се преко сломљене кичме једног народа настави крсташки поход из средњег вијека, у ближој историји назван `Drang nah Osten` /продор на Исток/ - пише Кустурица.

Он указује да лаж да су Срби сами себе протјерали из Хрватске стоји на супротној страни документоване истине о Старчевићевом програму "трећину побити, трећину покатоличити и трећину протјерати".

Кустурица истиче да се посљедњи чин погрома над Србима десио пред нашим очима у савременој Хрватској, за коју тамошњи "умјерени" политичари кажу да нема везе са "Павелићевом Независном" /Независном Државом Хрватском/.

Он предлаже да се у српски дипломатски језик уврстили појам "вјечне лажи", чиме би у све врсте јавних комуникација увели анатему свих који умањују српске жртве од Другог свјетског рата, Јасеновца, Јадовна, Градине или Србима каче "етничко самоочишћење".

- Јер, ако је у `Олуји` Хрватска постала моноетничка `грађанска` држава, која је почистила више стотина хиљада људских душа, који то савјесни Србин или Хрват може да изговори вјечну лаж да је Павелићева усташија уништила `не више од 100.000 људи`? - пита Кустурица.

Кустурица је указао и на појаву да су у српским медијима даје простора људима који релативизују најмрачније странице српске историје и умањују број српских жртава, те оцјењује да народ који нема консензус о властитом страдању и који не користи социјалну арену да константно изводи истину о свом страдању, нема шансу да преживи, а тако је и са "Олујом".

- Вјечна лаж о нашем страдању је жива. Са њом и наша великодушност која неријетко легализује лажи - истакао је Кустурица.

Он каже да некада мисли да праву слика односа "великих" западних сила према Србима показује стање послије "Олује" у Крајини, одакле су етнички почишћени Срби, а њихов вођа Милан Мартић оптужен за етничко чишћење.

- У будућности неће бити `Олуја` у Хрватској, али има још територија гдје живе Срби. Олуја ће бити све док нека сила са Истока не пресјече крсташки поход `Drang nah Osten` /продор на Исток/, давно започет - оцијенио је Кустурица.