latinica  ћирилица
05/08/2022 |  09:18 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Ристић: "Олуја" и "Бљесак" - окончање геноцида почињеног над Србима у НДХ

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић изјавио је да је оно што се десило у војно-полицијским акцијама "Олуја" и "Бљесак" окончање онога што се дешавало на територији Независне Државе Хрватске у периоду Другог свјетског рата, а то је геноцид почињен над Србима.
Дејан Ристић - Фото: РТРС
Дејан РистићФото: РТРС

Ристић је подсјетио да су ту биле идеје - трећину убити, трећину протјерати, трећину покатоличити.

- Елемент за протјеривање је окончан неколико деценија након Другог свјетског рата пред очима цијелог свијета - рекао је Ристић за РТС.

Он је упитао какво је то јунаштво када неко кидише на старце, на дјецу, који бјеже, ненаоружани?

Према његовим ријечима, док српска страна инсистира на поштовању историјских чињеница, дотле се у знатном дјелу хрватског друштва те чињенице потиру и говори о српској "агресији на Хрватску".

Ристић је указао да су Срби у Хрватској данас сведени на неколико процената у укупном хрватском становништву и да је ријеч о потпуно обесправљеној популацији.

Ристић је навео да је ћирилица, иако формално дозвољена, и даље прогоњена и забрањена на сваком могућем мјесту, а да се усташтво велича у знатном дјелу политичке, културне и интелектуалне, посебно црквене елите у Хрватској.

- Подижу се споменици, именују се улице и тргови по усташким зликовцима и кољачима, ствара се атмосфера која подсјећа на крај тридесетих или крај осмадесетих година прошлог вијека, ствара се анимозитет у односу на другог који као да треба да доврши оно што није окончано у мају 1945, односно у августу 1995. године - рекао је Ристић.

Када је ријеч о прогнанима, Ристић је нагласио да је потребно створити атмосферу да се ти људи осјећају прихваћеним у Србији као својој матичној земљи и учинити све да буде отклоњена стигма која је стављена на њих у Хрватској.

- Створити атмосферу да се ти људи осјећају прихваћеним у друштву у којем јесу, у Србији као својој матичној земљи и све учинити да та стигма, која је стављена на њих у хрватском друштву од политичке елите да се радило о терористима, побуњеницима, о људима трећег реда, које је требало елиминисати - отклонити знањем, истином, инсистирањем на чињеницама и храбрим и одлучним сведочењем о ономе што се десило и у мају и у августу 1995. на већем дијелу хрватске територије - рекао је Ристић.