latinica  ћирилица
05/08/2022 |  09:25 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

У Приједору интензиван рад на расвјетљавању кривичних дјела против полног интегритета дјеце

Полицијска управа Приједор у овој години је забиљежила три кривична дјела искориштавања дјеце за порнографију и оцјена је да оваква кривична дјела нису у порасту, него се више ради на расвјетљавању, изјавио је Срни инспектор за високотехнолошки криминалитет у овој управи Јован Миљковић.
ПУ Приједор - Фото: РТРС
ПУ ПриједорФото: РТРС

Миљковић је рекао да је за спречавање оваквих кривичних дјела потребна константна едукација и дјеце и родитеља и просвјетних радника.

"Када смо радили презентације у школама, видио сам међу окупљенима двије жене како плачу када су прочитале дијелове преписке између предатора и дјетета", навео је Миљковић.

Он је подсјетио да је у ранијим акцијама Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске кодних назива "Сигнал" и "Инстинкт" ухапшено осам педофила широм Српске, од којих један из Приједора /старости између 40 и 50 година/.

Миљковић је навео да су истражне радње трајале од једног до шест мјесеци, а сви случајеви резултирали су оптужницама и пресудама против починилаца, гдје је већина признала кривицу.

- /Педофили/ некад насумично укуцавају бројеве у апликације које имају слике налога. Кад наиђу на слику дјетета, крећу поруке. Имали смо човјека из једног удаљеног града који је двоје дјеце из Приједора имао у својој мрежи. Фејсбук је готово превазиђен, Инстаграм донекле. Актуелни су Тик-Ток, Снеп-Чет, а нарочито су опасне чет-секције у видео-игрицама, за које родитељи често ни не знају да постоје - указао је Миљковић.

Он је оцијенио да Република Српска има одличан законски оквир, један од најнапреднијих у окружењу.

- Осим три кривична дјела која се могу вршити и онлајн и офлајн - упознавање дјеце с порнографијом, искориштавање дјеце за порногрфију и полно узнемиравање дјетета, имамо и кривично дјело искориштавање компјутерске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичног дјела сексуално злостављање или искориштавање дјетета, по чему предњачимо у односу на окружење - навео је Миљковић.

Према његовим ријечима, и Закон о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе дјеце прописује дугорочне и свеобухватне мјере надзора за починиоце које пружају добар основ за заштиту од понављања кривичних дјела.

- О овоме је добро да се јавно говори што више, али уз строгу заштиту идентитета жртава. Они /педофили/ неће стати. Полиције се боје, али им је нагон јачи и неће се повући. Зато о томе треба да знају што више и дјеца и родитељи и просвјетни радници - поручио је Миљковић.

Начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић истакао је да је МУП Српске прије више од деценију препознао ове безбједносне изазове и формирао Одјељење за сузбијање висикотехнолошког криминала, а у полицијским управама успоставио инспекторе специјализоване управо за ову врсту криминалитета.

- У континуитету, већ више од десет година, у основним и средњим школама организујемо предавања наших полицијских службеника за ученике, али и родитеље и наставно особље, о свим потенцијалним ризицима на интернету за дјецу, како их препознати и коме пријавити, а која су, свакако, допринијела да је број ових кривичних дјела на подручју наше полицијске управе минимум - рекао је Вујановић.

Вујановић је нагласио да родитељи морају имати надзор над дјецом када је ријеч о изложености дигиталном окружењу јер су огромни ризици од злоупотреба дјечијих слика и повјерења дјетета, дописивања с потенцијалним предаторима, уцјена, договарања сусрета и одлазака дјеце од куће.

- Било је случајева које су пријавиле школе, а било је да су пријавили родитељи. Недавно смо имали и случај који је пријавио старији брат малољетне дјевојчице путем броја 122. Назвао је моментално, чим је видио поруку коју је сестра добила од непознатог мушкарца - навео је Вујановић.

Портпарол Полицијске управе Приједор Звездана Алендаревић истакла је позитиван примјер школе која се у протеклој школској години обратила полицији за помоћ кад је ријеч о превенцији ризика изложености дјеце интернету, мимо редовних активности МУП-а у овој области.

- Изузетно је похвално да је школска установа препознала и проблем и нашу улогу у евентуалном рјешавању проблема. Обратила нам се са конкретним захтјевом да одржимо предавање, а ми имамо кадар који опасности интернета може приближити и дјеци и родитељима и школском особљу - нагласила је Алендаревићева.

Она је истакла да је ово реалност, а да су људи често изненађени.

- По реакцијама видимо да нису упознати с тим да се ово дешава и код нас - закључила је Алендаревићева.