latinica  ћирилица
05/08/2022 |  09:26 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Лавров: Узалудни покушаји Америке да доминира свијетом

Покушаји САД да успоставе своју доминацију у сваком углу свијета су узалудни и одражавају Вашингтонову политику некажњивости, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY)

Он се састао са министром спољних послова Кине Ванг Јием на маргинама самита АСЕАН-а у камбоџанској пријестоници Пном Пену.

Лавров је током састанка скренуо пажњу на политику безакоња коју демонстрирају америчке колеге које желе да изнова и изнова успоставе своју доминацију у све више подручја на глобалној сцени, јавио је ТАСС.

- Сваки пут, свако ко прати те догађаје схвата узалудност политике према којој неко може да окрене главу од ситуације, кризе коју су донијеле САД и очекује да ствари буду мање добре. Не, Американци су зацртали курс кажњавања било којег облика претјераног самопоуздања - рекао је Лавров.

Лавров је навео примјер када су САД покушале да претворе Украјину у пријетњу Русији и игнорисале оно што је назвао расистичком политиком власти у Кијеву, које су хтјеле да елиминишу сваког Руса.

- То је био случај и са посјетом /предсједавајуће Представничког дома Конгреса САД/ Ненси Пелоси Тајвану, када су игнорисали принципе које су јавно истакли и увјеравали све у своју чврсту приврженост њима - истакао је Лавров.

Према његовим ријечима, баш то је био случај у Украјини, када су САД прекршиле принципе недјељиве безбједности које су потписали на врховном нивоу, а касније су их "једноставно погазили".