latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:10 | Аутор: СРНА

Брнабић: Срби памте и чувају од заборава своје страдале

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да се 4. августа Срби сјећају једног од најтужнијих дана у новијој историји када је над српским народом у Хрватској почињено брутално етничко чишћење и истакла да имају право да памте и чувају од заборава своје страдале.
Ана Брнабић (фото:  TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr) -
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr)

- Не сањамо снове о томе да ћемо некоме изменити поглед на дешавања са краја прошлог века, нити да ће српске жртве добити поштовање и правду коју заслужују - написала је Брнабићева на Инстаграму.

Она је подсјетила да је у августу 1995. године са вјековних огњишта протјерано више од четврт милиона Срба, неколико хиљада њих није успјело да преживи овај злочин, док се многи и дан-данас воде као нестали.

Брнабићева је поручила да је Србија, онаква каква је данас, најпоузданији ослонац свом народу и пружа јасну визију да је будућност Срба свијетла, заснована на економском и привредном напретку, те стабилности.

- Уједно, наше историје се са поносом сећамо, наша страдања и претрпљене злочине памтимо и српске жртве чувамо од заборава - рекла је Брнабићева.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, починивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.