latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:13 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Изложба полазника Љетне школе цртања у Фочи

У дворишту Музеја Старе Херцеговине отворена је изложба цртежа полазника Љетне школе цртања у којој је учествовало 15 ученика двије фочанске основне школе.
Изложба цртежа полазника Љетне школе цртања - Фото: СРНА
Изложба цртежа полазника Љетне школе цртањаФото: СРНА

Под руководством академског сликара Владимира Милановића, дјеца су три дана, у по два двочасовна термина, учила сјенчење и друге вјештине цртања угљеном, графитном оловком, дрвеним и масним пастелним бојицама.

Милановић каже да су углавном бирали мотиве из музеја - експонате и фотографије старе Фоче, али су цртали и портрете, животиње, разне илустрације.

- Дјеца су врло талентована и врло вриједна, што је најбитније. Видим да су уживала и запазио сам напредак у ова три дана, из рада у рад, из дана у дан, баш су ме изненадили. Вјерујем да је ово за њих била успјешна школа цртања и да се неће на овом завршити - рекао је Милановић.

Виктор Кошир, ученик осмог разреда Основне школе "Веселин Маслеша" цртао је мртву природу, а Лазар Пљеваљчић, ученик петог разреда Основне школе "Свети Сава", омиљене ликове из цртаних филмова и разне архитектонске објекте.

Обојица кажу да одмалена воле да цртају и да им овакве радионице много значе, јер све боље цртају.

Задовољна је својим радовима и Луција Беговић, ученица шестог разреда Основне школе "Свети Сава".

- Нацртала сам три рада, баш ми је било лијепо. Учитељ нам је показао технике цртања и објаснио нам да нам је лакше да прво скицирамо, па онда да наставимо даље - рекла је Луција.

Матуранткиња Основне школе "Веселин Маслеша" Анђела Ивановић урадила је пет портрета графитном оловком.

- Урадила сам два рада Новака Ђоковића, затим Стевана Стојановића Мокрањца, Бранка Коцкицу и митрополита Амфилохија. Сада прелазим у средњу школу и тамо ћу наставити да идем у ликовну секцију и пробаћу да радим уље на платну - рекла је Анђела.

Из Музеја Старе Херцеговине поручили су да је, између осталог, њихова дјелатност и васпитни рад са дјецом и да је потребно што више оваквих школица, које ће организовати и убудуће.