latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:15 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

У недјељу референдум о опозиву начелника Братунца

На референдуму о опозиву начелника општине Братунац Срђана Ранкића, који је заказан за недјељу, 7. август, право гласа има 18.886 грађана, који ће моћи да се изјасне на 32 редовна бирачка мјеста, изјавила је предсједник Општинске изборне комисије Ивана Милановић.
Срђан Ранкић - Фото: СРНА
Срђан РанкићФото: СРНА

Она је за Срну подсјетила да је Скупштина општине Братунац 7. јула донијела одлуку о покретању поступка опозива начелника ове локалне заједнице, којом је дефинисано да ће се грађани о опозиву изјаснити у недјељу, 7. августа.

Милановићева је навела да на подручју општине Братунац има 18.886 регистрованих бирача, од којих 14.947 на редовном бирачком мјесту, 784 су лица која гласају у одсуству и углавном је ријеч о лицима у ФБиХ, која на редовним изборима гласају на тамошњим бирачким мјестима.

- Њима се достављају гласачки листићи за изборну јединицу Братунац, али су сада путем њихових општинских изборних комисија обавијештени да своје право остварују лично у Братунцу и да могу доћи на бирачко мјесто 104Б012 да остваре право гласа - појаснила је Милановићева.

Она је указала да постоји и трећи списак бирача са правом гласа, а ријеч је о гласачима изван БиХ, односно који гласају путем поште, а којих је 3.155.

- Комисија за спровођење поступка опозива начелника општине Братунац је од Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ добила списак бирача са адресама, који су регистровани за гласање поштом. Свим тим лицима смо у прописаном року, 15 дана прије дана одржавања референдума, упутили пошиљке са гласачким листићима и захтјевима и упутством о гласању поштом - рекла је Милановићева.

Милановићева је навела да су у Братунцу регистрована 32 редовна бирачка мјеста, једно непотврђено, на којем се изјашњавају грађани који су регистровани за гласање поштом и они који нису уписани у бирачки списак, а имају важећи документ са подручја општине Братунац.

- Имамо регистрован један мобилни тим за 33 бирача, којима ће бити омогућен процес гласања - додала је Милановићева, која је и предсједник Комисије за спровођење поступка опозива.

Бирачка мјеста биће отворена од 7.00 до 19.00 часова.

Као разлози за опозив наведени су потпуни изостанак сарадње начелника са Скупштином општине, велико повећање дугова и неизмирених обавеза општине Братунац у посљедњих неколико мјесеци, незаконито запошљавање, неизвршење предизборних обећања и пројеката чија је реализација била у току прије 18 мјесеци када је Ранкић преузео дужност.

За покретање процедуре опозив тада је гласало 19 присустних од укупно 25 одборника, колико броји сазив братуначког парламента.

Из буџетских резерви општине обезбијеђено је 90.000 КМ за спровођење референдума о повјерењу Ранкићу.