latinica  ћирилица
05/08/2022 |  11:44 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Отворен трубачки сабор у Гучи

Подизањем саборске заставе, уз интонирање трубачке химе "Са Овчара и Каблара", у центру Гуче почео је 61. Драгачевски сабор трубача, једна од највећих и најважнијих музичких манифестација у Србији посвећена звуку трубе, јединог оригиналног и за ово поднебље типичног инструмента.
61. сабор трубача у Гучи (фото: instagram.com/guca.festival) -
61. сабор трубача у Гучи (фото: instagram.com/guca.festival)

Домаћин овогодишњег Сабора трубача је кошаркаш чачанског "Борца" и репрезентативац Радмило Мишовић, који је манифестацију прогласио отвореном.

У наредна три дана своје вјештине представиће бројни трубачи и трубачки оркестри, а и познати извођачи народне и етно музике.

Током Сабора већ прве вечери наступуће бенд "Диванхана", Даница Црногорчевић, Дејан Петрковић, а на финалној вечери Ана Бекута, Снежана Ђуришић и Цакана.

Првог дана ове манифестације, осим изложбе домаће радиности и представљања публикација посвећених Сабору, такмичарски дио почиње вечерас у 18.00 часова, када ће се надметати омладински трубачки оркестри Србије на позорници Културног центра Гуче.

У 20.00 часова наступа састав "Диванхана" из БиХ, који његује звук севдалинке, а програм се потом наставља на главној позорници на стадиону, гдје од 21.00 час наступа Даница Црногорчевић, која изводи традиционалну, етно, али и духовну музику.

Од 22.00 часа на стадионској бини биће одржан трубачки концерт орекстра Дејана Јевђића, а од 23.00 часа наступа и тренутно највећа звијезда међу трубачима - Дејан Петровић са својим "Биг бендом".

У поноћ почиње - поноћни концерт.

Другог дана Сабора биће приређен народни вишебој, наступ Културно-умјетничког друштва "Димирије Котуровић", те концерт трубачких оркестара из иностранства, а у подне на стадиону ће бити одржан концерт прошлогодишњег побједника Сабора под називом "Побиједили су, заслужили су".

На позорници Културног центра у 20.30 часова наступа "Бенд 357", а од 21.00 час на главној позорници на стадиону наступа "Биг бенд" оркестар РТС-а.

Од 22.30 часова је концерт Дејана Лазаревића, док од 23.30 часова наступа трубачки оркестар Екрема Мамутовића, а потом наступају ди-џејеви и трубачи.

Посљедњег дана Сабора у недјељу, 7. августа, биће одржан саборски дефиле улицама Гуче, са приказом драгачевске свадбе из 19. вијека, на позорници Културног центра биће одржано такмичење здравичара, избор најлепше народне ношње и наступ културно-умјетничког друштва.

Финално такмичење "Са Овчара и Каблара" почиње у 18.00 часова на главној позорници на стадиону, од 21.00 час наступа Народни оркестар РТС-а са солистима - Аном Бекутом, Снежаном Ђуришић и Цаканом.

У 22.30 часова је проглашење побједника 61. Сабора, у 22.45 часова концерт Бобана и Марка Марковића са бендом, а у поноћ слиједи велико финале - концерт побједника Сабора.

Нова труба, која је постављена на улазу у Гучу, дуга је пет метара. Сви програмски садржаји су бесплатни за посјетиоце.

Први сабор трубача одржан је 14. октобра 1961. године, уз учешће само четири трубачка бенда.