latinica  ћирилица
05/08/2022 |  13:01 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Ускоро финализација адаптације и опремања простора Банке хуманог млијека (ВИДЕО)

Почетком септембра очекује се финализација адаптације и опремања простора Банке хуманог млијека и поликлиничког дијела Клинике за дјечије болести при Универзитетском клиничком центру Републике Српске, гдје ће бити пружана врхунска здравствена заштита, најавио је данас генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.
УКЦ - Фото: РТРС
УКЦФото: РТРС

- Пројекат, вриједан око 1,5 милиона КМ, започет је крајем марта. Простор је 800 метара квадратних, све ће коштати 1,5 милион КМ - рекао је Ђајић.

Подсјетио је да су средства донирана у оквиру хуманитарне акције `С љубављу храбрим срцима` предсједнице Републике Српске, као и да Влада Српске даје дио средстава који ће ићи на опремање овог поликлиничког дијела и кабинета.

Ђајић је рекао новинарима, након обиласка завршне фазе радова, да је ово историјски догађај, те да први пут у историји једна здравствена установа у Републици Српкој припрема Банку хуманог млијека, те захвалио Цвијановићевој за велико залагање да Српска добије ову установу.

Из УКЦ-а наводе да је циљ оснивања Банке хуманог млијека да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано, мајчино млијеко.

Средства за покретање прве банке хуманог млијека у Српској прикупљана су 2020. године у оквиру 11. хуманитарне акција "С љубављу храбром срцима", која је организована под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Банка хуманог млијека од огромног је значаја јер ће то да помогне свим пријевремено рођеним бебама, а њих је у Републици Српској годишње око 350, да израсту у здраву дјецу, имају добре моторичке способности и избјегну алергије које се јављају коришћењем замјенских формула.

Овакве банке већ постоје у Србији и Хрватској.