latinica  ћирилица
05/08/2022 |  14:27 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Вулин: Пленковићеве оцјене - лаж и глупост

Лаж и глупост да је Србија крива за протјеривање и убијење Срба у "Олуји", коју је изрекао премијер Хрватске Андреј Пленковић, не би изговорио ни доказани усташа и неосуђени злочинац Анте Готовина, који најбоље зна колико је злочина и зла нанио Србима, поручио је министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- То не зна само Хашки трибунал - рекао је Вулин.

Он је нагласио да су усташе, које су једине формирале логоре само за дјецу, суровошћу и лудилом премашиле своје њемачке учитеље, преноси телевизија "Пинк".

- Коме је Степинац светац, њему је Јасеновац радни логор, Сисак дјечије одмаралиште, а "Олуја" - злочиначки подухват Срба - нагласио је Вулин и додао да се таквима не ћути и не прашта.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је на прослави "Олује" у Книну да "Хрватска зна како је бити жртва агресије", те да је "Српско руководство "присилило Хрватску на протјеривање Срба".

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину /РСК/ - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса" погинуло и нестало 1.872 Срба.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.