latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:03 ⇒ 15:07 | Аутор: sputniknews.com

Патрушев: Могуће смањење извоза жита

Руско Министарство пољопривреде предвиђа озбиљне ризике по свјетску прехрамбену безбједност у текућој 2022-2023. пољопривредној години, изјавио је министар Дмитриј Патрушев.
Пшеница (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Пшеница (Фото: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Он је додао да због слабијег рода пшенице у Русији, количине предвиђене за извоз могу бити смањене.

Према његовим ријечима, ситуација на глобалним тржиштима је „тешка, посебно по питању пшенице“.

- Ове сезоне из бројних разлога, укључујући сушу у САД-у и Европи, поплаву у Аустралији и непогоде у Индији, понуда пшенице на глобалном тржишту ће се смањити. Такође, због климатских аномалија, очекује се смањени квалитет пшенице из Сјеверне Америке, прије свега у САД. Све то заједно са логистичким ограничењима може довести до озбиљних ризика у дијелу глобалне прехрамбене безбједности у текућој пољопривредној години - наводи се у изјави Патрушева, објављеној на званичном каналу ресора на Телеграму.

Како је истакао на теренској сједници оперативног штаба министарства у Башкирији, министарство такође види ризике да ове сезоне неће бити достигнута процјена за жетву жита у земљи од 130 милиона тона, па с тим у вези може смањити планове за извоз, који сада износе 50 милиона тона.

Он је додао да ће домаће тржиште бити у потпуности обезбјеђено, док се то може негативно одразити на свјетско тржиште жита.

Према званичним процјенама, које је раније објавило Министарство пољопривреде, очекивало се да ће жетва житарица у 2022. бити 130 милиона тона, укључујући рекордних 87 милиона тона пшенице у историји Русије.

У 2021. години пожњевено је 120,656 милиона тона житарица, укључујући 75,94 милиона тона пшенице. Извозни потенцијал за текућу пољопривредну годину (започету 1. јула) процењен је на 50 милиона тона житарица.