latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:12 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Вучић и Курти на трилатералном састанку у Бриселу 18. августа

Лидери Србије и самопроглашеног Косова прихватили су позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да се састану у Бриселу 18. августа и наставе дискусију о нормализацији односа након недавних тензија, саопштио је портпарол ЕУ за спољна питања Петер Стано.
Брисел (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Брисел (Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Он је рекао да је Борељ позвао обје стране да дођу у Брисел, те да су предсједник Србије Александар Вучић и премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти прихватили позив.

Састанак лидера Србије и самопроглашеног Косова биће први у оквиру дијалога Београда и Приштине у посљедњих више од годину дана. Претходни састанак одржан је у јулу прошле године, али није донио резултате.

Најновију ескалацију у односима Београда и Приштине изазвала је одлука власти самопроглашеног Косова да уведу нова правила за прелазак границе од 1. августа. Према планираним мјерама, регистарске таблице и лични документи из Србије морају да се замијене документима издатим на прелазу.

Срби су након тога блокирали путеве, а власти у Приштини су одлучиле да одгоде спровођење одлуке до 1. децембра, под условом да се одблокирају путеви.