latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:15 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Додик на Јахорини представио акцију за вуковце; Српска води рачуна о младим људима (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на Јахорини одржао је конференцију за новинаре поводом представљања акције "Одличне оцјене за олимпијско љето" у оквиру које ће свим вуковцима из Републике Српске бити обезбијеђен бесплатан тродневни боравак на овој планини, уз коришћење свих љетњих садржаја.
Милорад Додик на Јахорини - Фото: РТРС
Милорад Додик на ЈахориниФото: РТРС

- Друштво обезбјеђује услове за њихово школовање, обезбјеђује школе, професоре, наставнике и све оно што представља тај заједнички стандард - рекао је Додик.

Додик је изјавио да је циљ ове акције да се награде свршени матуранти средњих школа у Српској за одличан успјех, као и да развију припадност друштву и Српској.

- Желимо да их охрабримо да наставе са изванредним резултатима које су до сада показали јер они су будућност, будућа економска, политичка, културна интелектуална елита Републике Српске и требају нам јер су највећи гарант нашег опстанка овдје. Власти су одлучиле да на овај начин почасте најбоље свршене матуранте како би видјели да се брине о њима - поручио је Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Он је нагласио да је потребно више урадити како би се стимулисали вуковци и омогућили им још боље услове.

- Мораћемо с њима сјести и договорити се шта они виде као проблем у свом бржем и бољем напредовању и да то рјешавамо као друштво.

Додик је изразио наду да ће боравак стотињак вуковаца из цијеле Српске који ће проћи кроз овај програм боравити на Јахорини бити богат и да ће се међусобно упознати.

Он је најавио могућност да ова акција буде настављена у току скијашке сезоне.

- Дио хотела "Рајска долина" у којем ће боравити вуковци, млади, биће намјенски реконструисан за боравак младих. Очигледно је да ће Јахорина са својим потенцијалима постати елитно мјесто, али не смије бити отуђена од младих - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је до сада у Јахорину уложено више од 300 милиона КМ, укључујући реконструкцију пута од Пала до планине, и нагласио да ће ове инвестиције бити настављене.

- Све то привукло је значајан потенцијал приватног инвестирања овдје, што је јако важно, али Јахорина не смије да изгуби душу. Морамо да водимо рачуна сви заједно, и на републичком и локалном нивоу, да бетон не затрпа планину и да се очувају њене најважније функције - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва је изразио задовољство добрим финанијским резултатима Олимпијског центра Јахорини.

- То је дио свеукупних напора и доказ свима који су сматрали супротно. И управо ови млади треба да виде како би знали да ће рад који улажу за успјех у школи морати да мултипликују сутра када постану водећи људи на многим позицијама и дестинацијама и када буду преузимали одговорне функције. Њихово вријеме тек долази, а друштво не може без њих који остварују изванредне резултате у школовању - истакао је Додик.

Додао да је тачно да неки људи одлазе, али да то није толико драматично колико неки желе да прикажу.

Додик се осврнуо и на значајне инвестиције које је Српска реализовала у Источном Сарајеву и његовим општинама, констатујући да су ријешени готово сви отворени проблеми од изградње болнице па надаље.

- Рјешавамо гасификацију шест општина од Шековића до Источног Новог Сарајева, при чему је Јахорина дио тог пројекта, у шта ће бити уложено ко 60 милиона КМ. Циљ је да се младима не остављају неријешени проблеми као што је то био са претходним генерацијама. уУ току су изградња и ауто-пута ка Србији, као и уговарање изградње комуникације у виду брзе цесте или ауто-пута која ће повезати исток Српске са Србијом. Малим путевима људи одлазе, а великим долазе - нагласио је Додик.

Наводећи да је Олимпијски центар "Јахорина" генератор опстанка на овим просторима и развоја других привредних грана, Додик је изразио задовољство што ће Олимпијски центар бити повезан са Андрићградом као и да ће након 50 година чекања бити реализовани пројекти на Игриштима код Власенице.

- Република Српска је добро мјесто за живот. Сви треба да више радимо и боримо се за њу. Треба чути мишљење младих како виде перспективу Српске и које су њихове потребе како би старији могли да раде на томе - рекао је Додик.

Представљајући акцију "Одличне оцјене за олимпијско љето", предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек је на конференцији за новинаре на Јахорини рекао да ова акција показује да Република Српска као држава води рачина о младим људима, а нарочито оним који су се истакли успјесима и који, као и Олимпијски центар, биљеже чисте петице.

Иницијатор ове акције је српски члан Предсједништва БиХ, а реализује се уз подршку локалне власти.

Циљ акције је подршка правим вриједностима и мотивација ђака да уче, али и да се истакне важност боравка у природи и бављења спортом.

Додик након Јахорине иде у посјету општини Сребреница.