latinica  ћирилица
05/08/2022 |  15:38 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

ИРБ: Посјета Руској Федерацији отворила тржиште Српске за улагање (ФОТО)

Посјетом делегације Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Руској Федерацији створена је велика шанса за отварање тржишта Српске за улагање и за директно увезивање привредника Српске са руским привредницима, заједнички је закључак вишедневних разговора делегације ИРБ-а са представницима извршне и законодавне власти Нижњеновгородске области и бројним руским привредницима.
Посјета ИРБ-а Руској федерацији (Фото: Уступљена фотографија) -
Посјета ИРБ-а Руској федерацији (Фото: Уступљена фотографија)

Бројни руски привредници прихватили су позив за учешће на Другој инвестиционој конференцији "Ивест Српска 2022", која ће бити одржана почетком септембра у Приједору, саопштено је из ИРБ-а.

Инвестициона конференција у организацији ИРБ-а Репубике Српске била би само увод у интензивну привредну сарадњу руских привредника и привредника Републике Српске.

Осим учешћа руских представника на инвестиционој конференцији, у плану је и одржавање посебног међународног форума привредника и представника власти Републике Српске и Руске Федерације.

- У плану је да форум буде одржан у Републици Српској до краја ове године, а организатор форума биће Инвестиционо-развојна банка Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Фото: Уступљена фотографија

Делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, у чијем саставу су и амбасадор БиХ у Руској Федерацији Жељко Самарџија и почасни конзул БиХ у Нижњем Новгороду Игор Подколзин, наставила је данас посјету Руској Федерацији, у оквиру снажне промоције потенцијала за улагање у Републику Српску.

Губернатор Нижњеновоградске области Глеб Никитин организовао је пријем за делегацију ИРБ-а у Нижњем Новгороду, уз подсјећање да Нижњеновгородска област и Република Српска имају потписан Споразум о трговинској сарадњи, као и Споразум о братимљењу градова Бањалука и Нижњи Новгород.

Губернатор Никитин рекао је да постоји велико интересовање за појачану сарадњу са Републиком Српском и конкретно са ИРБ-ом Републике Српске на реализацији пројеката за улагање у привреду Републике Српске.

Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац упознао је руководство Нижњеновоградске области са конкретним подацима које садржи инвестициони профил Републике Српске, као и инвестициони профили наших градова и општина, који су олакшали приступ информацијама заинтересованим инвеститорима.

Он је нагласио да је циљ израде профила већи прилив квалитетних директних страних улагања у Републику Српску, нова запошљавања и јачање привредног амбијента и да је управо то разлог промоције потенцијала Републике Српске и у Руској Федерацији, али и у другим земљама.

Фото: Уступљена фотографија

Делегација ИРБ РС одржала је и састанак са замјеником предсједника Скупштине Нижњеновоградске области Дмитријем Германовичем Красновим.

У саопштењу се наводи да су размијењена мишљења о тренутној економској и политичкој ситуацији и могућностима за сарадњу и инвестиције у Републику Српску.

Представници нижњеновоградске извршне и законодавне власти пренијели су став да је сада прави тренутак за улагање Руске Федерације у Републику Српску и изразили наду да ће делегација Руске Федерације и Нижњеновоградске области почетком септембра посјетити Републику Српску.

У оквиру посјете Нижњем Новгороду делегација ИРБ положила је цвијеће на вјечни пламен у Кремљу Нижњег Новгорода у знак сјећања на жртве из Другог свјетског рата.

Током посјете Руској Федерацији делегација ИРБ-а Републике Српске претходно је посјетила Москву, гдје је одржан састанак са представницима Привредне коморе Руске Федерације и промовисан инвестициони профил Републике Српске, те профили општина и градова Српске.

Из ИРБ-а наводе да је договорено потписивање меморандума о сарадњи ИРБРС и Привредне коморе Русијке Федерације, у оквиру које дјелује 155 регионалних привредних комора широм Русије.

Потписивање меморандума о сарадњи најављено је и са Владом Нижњеновоградске области.

Посјета делегације ИРБ-а Нижњем Новгороду започела је јуче сусретом са бројним привредницима и представницима законодавне извршне власти у Привредној комори Нижњеновоградске области, који су показали велико интересовање за промоцију потенцијала за улагање у Републику Српску.