latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:06 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

За реализацију великих јавних пројеката 250 милиона КМ

Широм Републике Српске, предузимају се интензивне активности на реализацији 99 великих јавних пројеката, за које ће из републичког буџета бити издвојено готово 250 милиона КМ, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Према подацима Министарства финансија Републике Српске, захваљујући овогодишњем плану јавних инвестиција, у локалним заједница, од Требиња до Новог Града, проводе се бројни пројекти, усмјерени на унапређење квалитета живота грађана и побољшања јавне инфрастртуре.

Међу посљедњим одобреним, новим пројектима су изградња школе у бањалучком насељу Паприковац и Источном Новом Сарајеву. Прије тога, Влада Српске одборила је средства и за обнову куће "Милановића" у Бањалуци као дио вриједног културно – историјског наслијеђа Српске, али и помоћ за обнову инсталација у бањалучкој Гимназији, наводи се у саопштењу.

- Највећи дио ових пројеката предложиле су управо локалне заједнице које су и одређивале њихове приоритете за обнову или изградњу нових, јавних објекта од општег интереса. Према збирном прегледу Министарства финансија, до данас, Влада Републике Српске одобрила је јавне пројекте у збирној вриједности од 248,1 милиона КМ - истичу из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Сви пројекти, уврштени у овогодишњи план, налазе у различитим фазама реализације.

Према структури, планом је обухваћена изградња нових објеката од јавног интереса, од улагања у изградњу нових бањско – здравствених капацитета, улагања у туризам, изградње пословних зона, система за заштиту од поплава, до изградње и реконструкције више вртића и школа у мањим локалним заједницама, наводи се у саопштењу.

- Захваљујући овом програму, биће ријешен низ инфраструктурних проблема који већ годинама оптерећују бројне локалне заједнице: у Клашницама, биће изграђен тротоар уз магистрални пут, Језеро ће добити први вртић, у Сокоцу биће ријешен проблем са гријањем више зграда, више села код Крупе на Уни добиће нови пут, у Јапри код Новог Града биће изграђен нови мост - прецизирају из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Све ове пројекте реализују домаћа привредна друштва и домаћа радна снага, чиме се поспјешује економски развој локалних заједница, те, свеукупно, унапређује квалитет живота за бројне грађане, наводи се у саопштењу.