latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:08 ⇒ 16:20 | Аутор: РТС

Габријел Ескобар: САД подржавају формирање ЗСО, али у складу са локалним законима

Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине које организује ЕУ и надају се да ће на предстојећем састанку у другој половини августа у Бриселу двије стране доћи до дугорочног компромиса око таблица, слободе кретања и ЗСО, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД.
Габриел Ескобар (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
Габриел Ескобар (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

У онлајн брифингу за новинаре из региона Габријел Ескобар изјавио је да се слаже за Жозепом Борељом да Заједница српских општина мора бити успостављена без одлагања, али да она мора бити у складу са "уставом Косова" и не сме довести до било какве дисфункционалности.

- Има много примјера у Европској унији који би могли послужити као модел за ЗСО и треба да се надамо да ће о томе бити ријечи у Бриселу. Морамо почети дискусију о ЗСО - рекао је Ескобар мислећи на састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија у другој половини августа у престоници ЕУ.

Ескобар је додао да на том састанку очекује дугорочно, компромисно рјешење за питање регистарских таблица, као и приједлоге за питања енергетике на сјеверу Косова, слободу кретања и нестала лица.

Рекао је да Бриселски споразум даје смјернице које би се могле искористити за питање слободе кретања које је везано за регистарске таблице и личне карте око којих постоји неслагање Београда и Приштине. По њему, договорено рјешење не би требало значајно да промијени живот људи на сјеверу Косова.

На питање да прокоментарише изјаву Вјосе Османи о значајном руском утицају на догађаје посљедњих дана јула Ескобар је одговорио да уз мало изузетака све што се дешава на Балкану дешава се због фактора са Балкана.

- Руски утицај је мањи од дестабилизујућег фактора локалних политичара на самом Балкану - рекао је Ескобар.

Он навео је и да САД не мењају свој став да безрезервно подржавају државност тзв. Косова и да очекују да га признају све земље ЕУ, као и да подржавају визну либерализацију и пријем тзв. Косова у међународне организације.