latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:14 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Потписан Споразум о сарадњи са Рафинеријом нафте Брод

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, у име Владе Републике Српске и директор привредног друштва Рафинерија нафте Брод а.д. Брод Анатолиј Вацлавич Караљус потписали су данас у Бањалуци Споразум о сарадњи, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Петар Ђокић и Анатолиј Вацлавич Караљус (Фото: Влада Српске) -
Петар Ђокић и Анатолиј Вацлавич Караљус (Фото: Влада Српске)

Предметним споразумом је предвиђена могућност изградње гасне електране у кругу фабрике Рафинерија нафте Брод а.д. Брод и дефинисан начин њене реализације.

Ђокић је тим поводом рекао да је овај пројекат први пројекат овог типа у региону и да ће, дугорочно гледано, имати веома велики значај за економију Републике Српске и даље улагање у сектор енергетике, посебно у области коришћења природног гаса за производњу електричне енергије.

Према процјенама, инсталисана снага гасне електране је 100 мегавата, а вриједност инвестиције око 150 милиона КМ, наводи се у саопштењу.

Према његовим ријечима, Влада Српске је на овај начин показала спремност да пружи сву потребну подршку реализацији овог пројекта, као и даљем развоју и унапређењу односа са важним стратешким инвеститором и партнером Српске, компанијом Зарубежњефт.