latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:15 ⇒ 18:55 | Аутор: sputniknews.com

Путин потписао указ: Стоп пословима са странцима из непријатељских земаља

Руски предсједник Владимир Путин потписао је указ о примјени посебних економских мјера у области финансија, горива и енергетике због непријатељских поступака неких страних земаља и међународних организација.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/PAVEL BYRKIN, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/PAVEL BYRKIN, илустрација)

Према информацијама, указом се до 31. децембра 2022. године забрањује се читав низ трансакција уз учешће странаца из непријатељских земаља у бројним руским компанијама и пројектима.

Ограничење се односи на трансакције са хартијама од вриједности, које чине саставни дио оснивачког капитала тих организација, као и на права и обавезе, учешћа и споразуме на основу којих се у Русији реализују инвестициони пројекти.

Под забрану такође потпадају послови са акцијама компанија и руских банака које су за Русију од стратешког значаја, као и са учешћем, правима и обавезама у нафтно-гасном пројекту "Сахалин 1".

Ограничење се још односи и на Споразум о истраживању и производњи нафте на Харјагинском налазишту.

Поред тога, наводи се да је руски лидер дао Влади 10 дана за припрему списка компанија из области енергетике и банкaрског сектора, а којима се забрањује да склапају послове у којима учествују странци из непријатељских земаља.

Одговарајући указ објављен је на званичном порталу правних информација.

Након почетка специјалне операције Русије у Украјини 24. фебруара, бројне западне земље увеле су санкције Русији. Као одговор на то и Москва је увела реципрочне мјере према одговарајућим државама.