latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:37 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Бањалучки "Водовод" умјесто на добити завршио у минусу (ВИДЕО)

Приходи "Водовода" Бањалука, у првих пола године били су знатно мањи од расхода, што је довело до минуса од готово милион марака, па је тако Бањалучки "Водовод", умјесто на добити, завршио у минусу.
Водовод - Фото: РТРС
ВодоводФото: РТРС

Бањалучки "Водовод" умјесто добити, завршио у минусу, а за губитак близу милион марака оптужују Уставни суд због одлуке о укидању наплате мјерног мјеста, коју су грађани плаћали по 1,40 марака. Да би пребродили новонасталу ситуацију рјешење виде у повећању цијене воде.

Из "Водовода" тврде да је на лоше пословање утицало више фактора - повећање цијене енергената, али и укидање наплате за мјерно мјесто.

Предраг Дудуковић, в.д. директора АД "Водовод" Бањалука као приједлог наводи да се цијена воде врати на ону, која је била прије укидања накнаде-наплате за мјерно мјесто, Одлуком Уставног суда.

До поскупљења воде неће доћи, поручују из СНСД-а. Додају, за губитке у Водоводу криво је лоше руковођење. Сагу о наплати, тврде из СНСД-а изазвао је сам ПДП, када је одборник Милко Грмуша уложио жалбу на плаћање накнаде мјерног мјеста. Сада, када је суд накнаду прогласио неуставном - поново би да је врате, кажу у СНСД-у.

- СНСД неће дати подршку за поскупљење воде у Бањалуци. Нерад "Водовода" свакако не може ићи на терет грађана. Нека смањи плате и запослење непотребних радника, који су кадрови ПДП-а - рекао је шеф Клуба одборника СНСД-А у Скупштини града Бањалука, Драгослав Топић.

Подсјећамо, 2019. године, када је "Водовод" преузео управљање сеоским водоводима, уведена је мјесечна наплата мјерног мјеста за одржавање сеоских водовода.

Међутим, Уставни суд је недавно ову одлуку прогласио неуставном, јер како наводе, одржавање се плаћа у цијени воде.