latinica  ћирилица
05/08/2022 |  17:12 ⇒ 20:03 | Аутор: sputniknews.com

Кина упозорава САД, Тајван подигао борбене авионе

Кина је данас упозорила САД да не дјелују исхитрено како не би изазвале већу кризу, изјавио је шеф кинеске дипломатије Ванг Ји.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

Кинески званичник је то рекао на прес конференцији након завршетка састанка земаља АСЕАН-а у престоници Камбоџе Пном Пену, пренијела је агенција Ројтерс.

Нешто раније, кинеска војска је саопштила да је данас извела ваздушне и поморске вjежбе сjеверно, југозападно и источно од Тајвана и наставља да "проверава заједничку борбену готовост трупа".

Саопштење је објављено на званичном налогу Команде источног крила Народне кинеске армије на мрежи Веибо, пренијела је агенција Ројтерс.

Вјежбе, за које Синхуа наводи да се држе на досад невиђеним размјерама, су одговор Кине на посјету предсједавајуће Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану у уторак, пренио је Танјуг.

Тајван је данас подигао своје борбене авионе у знак упозорења за 49 кинеских авиона који су ушли у њихову зону ваздушне одбране, саопштило је данас тајванско министарство одбране.

У саопштењу министарства се додаје да су кинески авиони прешли линију раздвајања двије стране у Тајванском мореузу, преноси Ројтерс.

Тајванско министарство одбране саопштило је нешто раније данас да у кинеским вежбама у Тајванском мореузу учествује укупно 68 војних авиона и 13 бродова морнарице.

Како је министарство навело у саопштењу, неки од њих су "намјерно" прешли у незваничну тампон зону која раздваја двије стране.

Тајванско министарство истовремено је осудило Кину, наводећи да су кинеске оружане снаге "озбиљно нарушиле" статус кво и угрозиле водени и ваздушни простор Тајвана, објавио је Танјуг.