latinica  ћирилица
05/08/2022 |  19:55 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Земље ЕУ званично усвојиле план за хитно смањење употребе гаса, Пољска и Мађарска против

Земље ЕУ данас су званично усвојиле план за ванредне ситуације блока за редукцију употребе гаса, док покушавају да уштеде гориво за зиму због неизвјесног снабдијевања из Русије, упркос противљењу Пољске и Мађарске.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Земље ЕУ су прошле недјеље постигле договор о смањењу потражње за гасом, у покушају да попуне складиште гаса и припреме се за могуће потпуно искључење гаса из Русије.

Споразумом се од свих земаља ЕУ тражи да ове зиме добровољно смање употребу гаса за 15 одсто и да би резови могли да постану обавезујући у хитним случајевима, иако са бројним одступањима и изузецима за неке земље и индустрије.

Земље ЕУ данас су званично одобриле закон којим ће се овај договор спровести у дјело. Све земље, осим Мађарске и Пољске, одобриле су закон, наводи се у документу који је објавила Чешка, која тренутно предсједава преговорима са ЕУ.

Русија је прије почетка специјалне операције у Украјини обезбјеђивала 40 одсто гаса ЕУ. Москва је од тада смањила доток гаса у Европу, што отежава државама ЕУ да попуне складишта прије зиме, а многе је подстакло да се утркују у куповини неруског горива и предузму кораке да ограниче своју потражњу за гасом.

Мађарска, која је у преговорима о куповини додатних количина гаса од Русије, једина се успротивила споразуму прошле седмице и довела у питање законитост правила ЕУ која утичу на национални енергетски микс или енергетску сигурност неке земље.

Пољска се, такође, противи коначном закону, упркос томе што је подржала споразум прошле недјеље.

Европска комисија такође "хитно процјењује" могућност увођења ограничења цијена гаса, наводи се у саопштењу.