latinica  ћирилица
06/08/2022 |  07:44 ⇒ 08:35 | Аутор: РТС

Тајпеј: Кинески авиони симулирали напад на Тајван; Пекинг: Вјежбе транспарентне и професионалне

Кинески авиони и бродови извели су вјежбе симулације напада на главно тајванско острво, саопштило је тајванско Министарство одбране. Из Пекинга поручују да су вјежбе транспарентне и професионалне, у складу са домаћим и међународним законима.
Тајвански ратни бродови у луци Килунг (Фото: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO) -
Тајвански ратни бродови у луци Килунг (Фото: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO)

У саопштењу тајванског Министарства одбране наводи се  да је неколико група кинеских авиона откривено у Тајванском мореузу и да су неки прешли линију разграничења, преноси Ројтерс.

Тврде да су кинески авиони извели вјежбе симулације напада на главно тајванско острво.

Како би одговорила на те маневре војска је емитовала упозорење и користила снаге за ваздушно извиђање, поморске бродове и обалске ракете, пише у саопштењу.

Ракете упозорења ка дроновима 

У међувремену, Министарство одбране Тајвана саопштило је и да је касно синоћ испалило ракете како би упозорило седам дронова који су летјели изнад тајванских острва Кинмен и неидентификоване летјелице које лете изнад острва Мацу.

Истичу да су трупе у стању приправности у обје области, које се налазе недалеко од обале континенталне Кине.

Пекинг је ове недјеље започео велике војне вјежбе као одговор на посјету Тајвану предсједнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, наводи британска агенција.

Пекинг: Међународна заједница мора одговорити на притиске САД

У данашњем саопштењу објављеном на сајту кинеског Министарства спољних послова наводи се да међународна заједница мора да се уједини против "непромишљеног" притиска САД и њиховог мијешања у унутрашње ствари других земаља.

- Ако игноришемо мијешање у наше унутрашње ствари, свијет ће се вратити закону џунгле, а Вашингтон ће безобзирније користити силу да малтретира друге земље. Не можемо дозволити САД да поново предузму сличне кораке. Све земље треба да се уједине како не би дозволиле да се овакве ствари дешавају - изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји, преноси Тас.

Ванг Ји је вјежбе које спроводи Кинеска народноослободилачка армија у близини Тајвана описао као "транспарентне и професионалне", оцијенивши да су оне у складу са домаћим и међународним законима.

- Одлучно ћемо чувати суверенитет и територијални интегритет Кине и одвратити покушај САД да искористе Тајван за контролу Кине - закључио је кинески министар спољних послова, преноси руска агенција.