latinica  ћирилица
06/08/2022 |  09:14 | Аутор: СРНА

ЦИК БиХ: Сваки пети бирач из Хрватске одбијен

Централна изборна комисија БиХ одбацила је 1.333 од укупно 5.762 пријаве из Хрватске за гласање изван земље на октобарским општим изборима.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

- Највише пријава бирача за гласање изван земље стигло је из Њемачке, гдје је бошњачка дијаспора, злоупотребљавајући и државне ресурсе, спроводила прилично радикалну кампању у којој су упућиване поруке да ће Бошњаци за 30 до 50 година скроз овладати БиХ, што је изјавио предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, па чак и до екстремистичких ставова вођства СДА да су Бошњаци спремни и за другачији начин борбе за остварење политичких циљева - пиште загребачки Вечерњи лист, издање за БиХ.

Позивајући се на званично објављене податке ЦИК-а, овај лист наводи да су се у Њемачкој за изборе пријавила 22.353 бирача, највећим бројем Бошњаци.

Друга по бројности пријава за гласање из иностранства је Аустрија, одакле је регистровано 9.849 лица, слиједи Шведска са 7.144 пријављена лица за гласање на јесењим изборима, док је четврта Хрватска са 5.762 пријављена бирача.

Око 4.000 бирача пријавило се гласање из САД, а из Србије 2.993.

- Готово сваки седми поднесени захтјев за гласање ЦИК је одбацио, а највише таквих случајева је из Њемачке, односно Хрватске - пише Вечерњи лист, истичући да је то несразмјерно с обзиром на то да су из Њемачке одбијене 2.462 пријаве, а из Хрватске чак 1.333, од чега су, у 99 одсто сучајева, хрватски бирачи.

У поноћ истиче рок на жалбе на одлуке ЦИК-а о одбијеним пријавама.