latinica  ћирилица
06/08/2022 |  09:53 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Брнабић: Срамотно оно што се чуло у Хрватској о самопротјеривању Срба

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да је срамотно оно што се чуло у Хрватској - да су Срби деведесетих година протјерали сами себе и да је Београд крив за то.
Ана Брнабић (фото:  TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr) -
Ана Брнабић (фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr)

Брнабићева је истакла да су многи од оних који су протјерани у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" изгубили своје најмилије у НДХ, они који нису отишли су побијени, а да за то нико није одговарао.

- Срамотно је оно што смо чули. Поново усташка обиљежја, усташке заставе - то је јасна порука Србима који су тада прогнани да за њих повратка тамо нема. Из ЕУ чујемо заглушујућу тишину, а ту су нацистички поздрави који се понављају из године у годину - рекла је Брнабићева за РТС.

Када је ријеч о положају Срба у Хрватској, Брнабићева је оцијенила да они живе неусловно, да се у те крајеве не улаже, те да је порука таквог односа да за њих тамо живота нема.

Она је примијетила да нико из ЕУ не реагује на то што се не поштује право Срба на писмо и на то да је ћирилица, практично, недозвољена у Хрватској.

- Дуже од 10 година чека се на идентификацију посмртних остатака 900 људи, од којих је између 360 и 400 Срба убијених током и након "Олује". Хрватска нема никакву жељу да се ти остаци идентификују, предају породицама и достојанствено сахране - рекла је Брнабићева.

Говорећи о Косову и Метохији, Брнабићева је истакла да није оптимистична поводом порука замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара који је рекао да се у Бриселу 18. августа мора говорити и о формирању Заједнице српских општина.

Поводом Ескобарове оцјене како све мора да буде у складу са уставом самопроглашеног Косова, Брнабићева је рекла да је Бриселски споразум, као међународни, изнад тог такозваног устава.