latinica  ћирилица
06/08/2022 |  10:01 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

У току радови на изградњи Храма Светих апостола Петра и Павла

Храм Светих апостола Петра и Павла гради се у селу Награђе надомак Дрвара, недалеко од темеља, како се претпоставља, најстарије православне богомоље у БиХ.
Изградња храма Светих апостола Петра и Павла у селу Награђе, Дрвар - Фото: СРНА
Изградња храма Светих апостола Петра и Павла у селу Награђе, ДрварФото: СРНА

Предсједник Удружења "Награђе Црна краљица" из Дрвара Часлав Шобот рекао је да се црква зида клесаним каменом, како се градило и у та давна времена.

- На путу за средњовјековну тврђаву Висућ град или у народу познатију "Црну краљицу" налази се и ово вјерско и духовно свето мјесто - рекао је Шобот.

Он је додао да свакога дана Награђе посјећују туристи из цијелог свијета.

- Изградња ове православне цркве темељ је наше историје, културе и традиције, али и останка и опстанка на нашим вјековним огњиштима - нагласио је Шобот.

Изградња храма Светих апостола Петра и Павла у Награђу код Дрвара почела је уз благослов Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачког Сергија.

Мјештани села Награђе, чија се имања и куће налазе у близини Висућ града, причају да је, бјежећи од Турака, у то добро скривено мјесто код данашњег Дрвара, дошао краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром.

Према једној од прича о тој краљевској породици, у бунару, негдје око Висућ града, закопано је и благо породице Томашевић.