latinica  ћирилица
06/08/2022 |  10:18 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Пекинг захвалио Москви због подршке принципу "једне Кине"

Пекинг изражава захвалност Москви због саопштења у којем подржава принцип "једне Кине" и због неслагања са поступцима којим се криши суверенитет Пекинга усљед погоршања ситуације око Тајвана, саопштено је данас из кинеског Министарства спољних послова.
Кинеска застава (фото: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO) -
Кинеска застава (фото: EPA-EFE / MARK R. CRISTINO)

Кинески министар спољних послова Ванг Ји јуче се састао са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом на маргинама састанка Асоцијације држава југоисточне Азије /АСЕАН/ у Пном Пену.

- Ји је свеобухватно изнио оправдан став Кине према питању Тајвана и похвалио је то што је Русија, на првом мјесту, потврдила своју снажну подршку принципу "једна Кина" и против је поступака којим се крши суверенитет и територијални интегритет Кине", истиче се у саопштењу.

Ји је током сусрета са Лавровим нагласио да став Москве указује на висок степен стратешке сарадње између Кине и Русије.

Шеф кинеске дипломатије сматра да Кина и Русија треба да дају директиве земљама региона како да постигну заједничку и одрживу безбједност а не сукобе.

Према његовим ријечима, неопходно је да Кина и Русија дају директиве земљама региона како да остваре стварну безбједност, која би била заједничка, интегрисана и одржива.

Он је додао да земље региона не треба да теже "лажној безбједности" засновану на сукобима и да себе сматрају "изнад свих и свега".