latinica  ћирилица
06/08/2022 |  10:52 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Антонов: Апсурдни покушаји Вашингтона да кривицу за кризу пребаци на Москву

Руски амбасадор у Америци Анатолиј Антонов критиковао је као апсурдне покушаје Вашингтона да одговорност за глобалну кризу са храном пребаци на Русију.
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/HOW HWEE YOUNG) -
Анатолиј Антонов (Фото: EPA/HOW HWEE YOUNG)

- Покушаји да се сва одговорност пребаци на Русију апсурдни су и, као и увијек, много је лажи. Објављена саопштења су непрофесионална, без адекватне анализе и схватања ситуације или одуства жеље да се схвати суштина проблема - истакао је Антонов, коментаришући недавне изјаве директора америчке Агенције за међународни развој Саманте Пауер.

Руски амбасадор навео је да је до несташице пољопривредних производа дошло због посљедица пандемије, прекида у ланцу снабдијевања, инфлације, убрзане урбанизације, замора земљишта, климатских промјена и других фактора.

Према његовим ријечима, одвојено мјесто у том низу имају и илегалне антируске санкције јер су забране намјерно осмишљене да збуне и застраше стране компаније и да закомпликују њихову сарадњу са руским фирмама што је више могуће.

Антонов је истакао да, упркос свему, Русија наставља са напорима да ојача безбједност хране.

ТАСС подсјећа да Русија од 2003. године даје доприносе фонду Свјетског програма УН за храну и да је поуздан и одговоран снабдјевач свејтског пољопривредног тржишта.