latinica  ћирилица
06/08/2022 |  12:53 | Аутор: РТС

Михајловић: Министарство спрема кривичну пријаву због настрадалих у руднику "Соко"

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је за Танјуг да то министарство спрема кривичну пријаву против одговорних за несрећу која се догодила у априлу ове године када је осам рудара изгубило живот у руднику Соко у Сокобањи, пише Танјуг, а преноси РТС.
Рудник "Соко" у Сокобањи (Фото: Танјуг/ Зоран Петровић) -
Рудник "Соко" у Сокобањи (Фото: Танјуг/ Зоран Петровић)

- Министарство спрема кривичну пријаву. Ми и те како сматрамо да има основа за кривичну одгворност. Доста је ту људи који би требало да објасне шта су радили, а односи се и на то што нису имали одобрење и на то што нису имали пројекат који није имао одобрење, тачније одбијен је. Односи се на чињење или погрешно чињење у току ноћи када се све десило. Све је снимљено, постоје аудио записи - рекла је Михајловићева и додала да ће пријава ускоро бити предата Вишем тужилаштву у Нишу.

Oсам рудара је страдало, док је 21 повријеђен у руднику мрког угља "Соко" код Сокобање, 1. априла 2022. године.  

Михајловићева је рекла и да је нови Закон о рударству неопходан као и оснивање коморе рударских и геолошких инжењера.

- Нови закон је основа да рудари боље живе, да имају боље услове и за живот и за рад. Србија је богата минералним сировинама, вриједност неких наших минералних сировина се процјењује на 250 милијарди евра. То је разлог зашто смо ми хтјели озбиљан закон и подзаконске акте. Зато смо хтјели да направимо комору јер морамо да окупимо струку. Она је та која треба да води рударство, а са друге стране да заједнички учинимо све што можемо да услови у рудницима буду много другачији од онога како је сада, посебно када је ријеч о подземној експлоатацији - рекла је Михајловићева.