latinica  ћирилица
06/08/2022 |  13:01 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Кустурић: Угашен један пожар код Врбање, други локализован (ФОТО)

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске успјели да угасе један од два пожара код бањалучког насеља Врбања, док је други у потпуности локализован, рекао је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

- Упркос многобројним отежавајућим околностима, изазваним густим димом, високом температуром, ниским водостајем ријека, окружењем са доста далековода, са јаким вјетром и слично, припадници Хеликоптерског сервиса Српске су успјели да угасе један од два пожара, док је други у потпуности локализован и интензитет му је смањен - истакао је Кустурић за Срну.

Гашење пожара у Врбањи, Бањалука (Фото: РТРС)

Он је навео да ће гашење пожара, у координацији са ватрогасном јединицама на земљи, бити настављено и у послијеподневним часовима уколико буде потребно.

Кустурић је рекао да су припадници Хеликоптерског сервиса данас поново од 6.40 часова укључени у гашење пожара код Врбање, на истој локацији гдје су гасили пожар и 4. августа, када је локализован и стављен под контролу при чему је избачено 20 тона воде из ваздуха.

- Усљед високе температуре, пожар је поново активиран па је гашење настављено и данас, на двије локације. У гашењу пожара учествовали су још и припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Бањалука, припадници Добровољног ватрогасног друштва "Врбања" и Шумског газдинства Бањалука. Извршено је 77 летова и избачено 70 тона воде и утрошено је четири сата и 30 минута лета - додао је Кустурић.

Гашење пожара у Врбањи, Бањалука (Фото: РТРС)

Он је навео да је гашење пожара отежано због високе температуре ваздуха па су и пилоти и техника операције изводили до крајњих оперативних граница, уз максимална напрезања.

- Помоћ у гашењу пожара омогућили су припадници Републичке управе цивилне заштите, који су у Врбањи инсталирали базен за воду, из ког су припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске захватали воду, јер је водостај ријеке Врбање и ријеке Врбас, недовољан да би се вода могла захатати из тих ријека - истакао је Кустурић.