latinica  ћирилица
06/08/2022 |  13:31 | Аутор: СРНА

Петковић: Приштински преговарач Бисљими изгубио кредибилитет

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је приштински преговарач Бесник Бисљими изгубио кредибилитет да говори о дијалогу и постигнутим споразумима јер сваким обраћањем износи нови низ дезинформација и произвољних тумачења која директно урушавају разговоре у Бриселу.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Петковић је истакао да је у кампањи дезинформација Бисљими сада отишао најдаље, тврдећи да Срби са сјевера Косова и Метохије заправо желе да се одрекну српских личних карата и регистарских ознака, али да им то бране званични Београд и предсједник Србије Александар Вучић.

- Ријеч је о најмаснијој лажи, најобичнијој замјени теза и кампањи лажних вијести у које ни Бисљими не вјерује када остане сам са собом, јер добро зна да ниједан Србин на сјеверу Косова и Метохије не жели ни документа, ни таблице лажне државе Косово - навео је Петковић у писаној изјави.

Он је истакао да Срби желе заједницу српских општина са свим извршним овлаштењима и надлежностима, како је и договорено Бриселским споразумом из 2013. године, а Бисљимијева намјера је да српско постојање и сва права Срба на Косову и Метохији сведе на ниво невладине организације.

Петковић је указао да су Бисљими и Аљбин Курти кренули у правцу једностраних потеза и насилних акција, урушавајући дијалог, након договора о енергетици којим је, послије 10 година, обезбијеђено самостално снабдијевање сјевера електричном енергијом преко српске компаније "Електросевер".

- Договором о енергетици смо успјели да обезбиједимо самосталност за "Електросјевер" у снабдијевању и дистрибуцији и зато немамо ниједан разлог да тај споразум доводимо у питање, како то тврди Бисљими - указао је Петковић.

Петковић је поручио да се једино за преговарачким столом и компромисним рјешењима може ставити тачка на проблеме.