latinica  ћирилица
06/08/2022 |  14:53 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Предвиђено да дионица Бијељина-Рача буде у функцији за двије и по до три године (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас на локацији припремних радова на изградњи дионице ауто-пута Бијељина-Рача да је почетак радова добра вијест за све и да је предвиђено да ова дионица од 20 километара буде у функцији за двије и по до три године.
Додик, Ћорић и Митровић на мјесту извођења припремних радова на дионици ауто-пута Бијељина-Рача - Фото: РТРС
Додик, Ћорић и Митровић на мјесту извођења припремних радова на дионици ауто-пута Бијељина-РачаФото: РТРС

- Ово је добар дан за читаву Републику Српску, а посебно за овај крај - рекао је Додик који је мјесто радова на путу "Ивице" према Обарској посјетио са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Ћорићем, министром комуникација и транспорта у Савјету министара Војином Митровићем и вршиоцем дужности директора Аутопутева Републике Српске Слободаном Станаревићем.

Додик је рекао да ће у наредних мјесец до два доћи са предсједником Србије Александром Вучићем да званично отворе радове.

Према његовим ријечима, ови радови финансирају се средствима Владе Републике Српске и оним што ће дати Влада Србије.

- Вјерујем да ћемо са турским партнерима наћи начин да наставимо даље према Брчком и да ћемо да ријешимо проблеме проласка трасе кроз дистрикт Брчко, која је кључна за интегрални путни правац - нагласио је Додик.

Он је навео да је педвиђено да за 36 мјесеци ових 20 километара пута буде спојено на мост преко Саве који ће бити изграђен, као и на трасу од моста до Кузмина и петљу која ће овдје бити изграђена.

Ћорић је изјавио да ће изградња ауто-пута на дионици Бијељина-Рача, и даље ка Београду, значити нову перспективу за Бијељину и Семберију.

- Можемо да кажемо да данас отварамо једну велику фабрику са огромним бројем радних мјеста, од чега ће директно и индиректно грађани Бијељине и Семберије моћи да осјете добробит - рекао је Ћорић.

Митровић је истакао да ће ова дионица повезати Републику Српску са Србијом, што је веома значајно, те да се очекује и да ће изградња моста на том дијелу ускоро бити завршена, као и интегрисани гранични прелаз.

Станаревић је рекао да ће ова дионица бити нешто краћа од 20 километара и да је једна од битнијих траса на ауто-путу од Београда ка Бањалуци, односно Сарајеву.

- Рок за изградњу дионице је три године, али се надам да ће и прије бити завршена - рекао је Станаревић и додао да ће на траси бити изграђено 12 објеката, од којих је најимпозантнија петља Бијељина која ће сва бити на стубовима.