latinica  ћирилица
06/08/2022 |  16:11 | Аутор: СРНА

На Пердуовом гробљу положен вијенац за Србе страдале у "Oлуји"

У оквиру обиљежавања сјећања на егзодус Срба из Републике Српске Крајине у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" која се десила прије 27 година, на Пердуовом гробљу у Бањалуци положен је вијенац на споменик погинулим Крајишницима.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Вијенац је положио директор Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац, потврђено је Срни из ове организације.

Послије тога, представници "Веритаса" су на Новом гробљу у Бањалуци положили вијенац на гроб Боре Мартиновића, хуманитарца, савјетника у Влади Републике Српске Крајине и борца за права Срба у Хрватској.

Споменик на Пердуовом гробљу подигнут у знак сјећања на деветоро страдалих Крајишника које су 26. јула 1995. године заробили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране.

Скелети шесторо Срба извучени су из вртаче на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Њихови посмртни остаци сахрањени су у заједничку гробницу 5. децембра 1998. године на Пердуовом гробљу.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из домова је протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.