latinica  ћирилица
06/08/2022 |  19:54 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Пјеснички сусрети "Прљача 2022" окупили пјеснике из региона

У Дервенти су одржани 21. Међународни илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2022", у организацији Српског књижевног клуба "Вихор" из овог града, промовисан је заједнички зборник "Илинданско пјесничко саборовање" и представљени награђени учесници манифестације.
Дервента-Пјеснички сусрети - Фото: СРНА
Дервента-Пјеснички сусретиФото: СРНА

Гојко Мандић из Бањалуке са пјесмом "Шта све ријека има" побједник је наградног конкурса за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода.

- Рођен сам у Санском Мосту, који има девет ријека и то на Свјетски дан вода, па зато често пишем пјесме о води. Драго ми је што постоји клуб као што је "Вихор" који његује ту традицију и поезију и изненађен сам што сам ја побједник. Већ сам написао пјесму за сљедећу годину - рекао је Мандић.

На наградни конкурс стигло је 76 радова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке и Швајцарске.

Побједник у категорији шаљиве пјесме је Евита Бојковац из Дервенте са пјесмом "Споразум", а у категорији "Укрински цвијет" Весна Марковић из Дервенте са пјесмом "Кратко весеље".

- Пјесма говори о активностима на ријеци у којој се ради о споразуму између риба и роде. Веома сам задовољна и част ми је што сам побједница поново, јер сам већ једном освојила прво мјесто такође у конкуренцији шаљиве пјесме, као и бројне похвале - каже Бојковчева.

Иако тек годину члан "Вихора" Весна Марковић пише пјесме од малих ногу и ово је други конкурс на којем је учествовала.

- Изузетна ми је част што сам освојила прво мјесто са својом пјесмом "Кратко весеље", у којој сам описала живот укринског воденог цвијета онако како га ја доживљавам, јер је ово други конкурс на који сам послала своје пјесме - рекла је Марковићева.

Она је додала да поезију пише од када зна за себе и да пише о свему, те да су у посљедње вријеме њене пјесме тужног садржаја.

- Планирам да издам збирку пјесама и желим да то буде нешто што ће оставити печат у времену и простору - каже Марковићева.

Похваљене су пјесме Ане Стајкове Иванове из Бугарске, Борислава Наградића из Батајнице, Драгише Цетића из Гацка, Мирјане Миланков и Цвијетина Лобожинског из Новог Сада, Славе Станојевић из Теслића, те Славка Покрајца, Игора Милошевића, Радојке Адамовић и Горице Крстовић из Дервенте.

Предсједник Српског књижевног клуба "Вихор" Ненад Симић истакао је да је значај ове манифестације вишеструк и да прелази оквире локалног карактера, те, осим промоције у области културе, даје знатан допринос и промоцији туристичких потенцијала града.

- Ми градимо и његујемо облик понашања који спаја људе и крајеве и у најтеже вријеме, као што је било за вријеме пандемије вируса корона, када је одржана традиција пјесничких сусрета, а хвала Богу и људима да је и данас тако. Радује ме што видим позната лица која редовно учествују и долазе у Дервенту, проносе лијепе ријечи о нашем заједничком подухвату, а обрадован сам што се сваке године јављају и нови учесници чиме "Вихоров" караван постаје још већи и неуништив - навео је он.

Он је захвалио свима који су допринијели да се сусрети одрже и додао да су покретачи сусрета преминули Савко Пећић Песа, те Славко Покрајац и Милорад Мишо Ђурђевић.

Манифестацију је свечано отворио и окупљенима се обратио замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, који је са представницима "Вихора" подијелио награде награђеним пјесницима.

У наставку програма манифестације учесници су посјетили спомен-парк за 408 убијених Срба, који је подигнут у знак сјећања на невине жртве усташког терора над Србима Лужанске парохије, поводом 80 година од њиховог страдања, а који је освештан 2021. године

У званичном програму наступили су чланови Српског културног друштва "Просвјета", Пододбор Слатина /Хрватска/, а манифестацији су присуствоваи представници Завичајног удружења Срба "Коријени" из Сомбора, Савеза српских књижевника Словеније и Удружења европске академије српских наука и умјетности из Љубљане.

Генерални покровитељ манифестације био је град Дервента - градоначелник Милорад Симић, а суфинансирање пројекта први пут је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.