latinica  ћирилица
06/08/2022 |  20:52 ⇒ 20:57 | Аутор: СРНА

"Потребно поменути ко је једини употријебио атомско оружје"

Први замјеник сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански је, коментаришући говор генералног секретара УН Антонија Гутереса у Хирошими, нагласио да би било исправно да је поменуо ко је избацио атомску бомбу на тај град.
Дмитриј Пољански - Фото: Screenshot/YouTube
Дмитриј ПољанскиФото: Screenshot/YouTube

- Поштовани генерални секретару УН, свијет, такође не смије да заборави да су овај злочин починиле САД и да су једина држава која је употријебила атомско наоружање против цивила и то без икакве војне потребе. Било би исправно да сте и то поменули - нагласио је Пољански.

Гутерес је данас учествовао у церемонији одржаној у знак сјећања на жртве бомбардовања Хирошиме и Нагасакија. Он је у свом говору затражио да се никад не заборави на ту трагедију и да "нуклеарно наоружање нема мјеста на планети".

Генерални секретар је при том указивао на то да се "кризе са озбиљним нуклеарним пријетњама шире од Блиског истока до Корејског полуострва". Он је помињао и специјалну операцију руских снага у Украјини, али није ни једном поменуо САД које су једине употријебиле атомско наоружање.

У августу 1945. године, пилоти америчких бомбардера избацили су атомске бомбе на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки. У Хирошими је погинуло 140.000 људи од експлозије, а 74.000 у Нагасакију.