latinica  ћирилица
06/08/2022 |  21:42 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

Пред читаоцима сабрана дјела Екмечића и Крестића

Сабрана дјела академика Милорада Екмечића и Василија Крестића изашла су из штампе у издању Православне речи из Новог Сада, изјавио је данас предсједник Покрајинске владе Игор Мировић.
Књиге - илустрација -
Књиге - илустрација

Он је истакао да је објављивање сабраних дјела Екмечића и Крестића финансирала Покрајинска влада, посредством Архива Војводине.

Мировић је најавио да ће уз подршку Покрајинске владе током наредних мјесеци бити објављена и сабрана дјела академика Дејана Медаковића, у издању новосадског "Прометеја".

Према његовим ријечима, та три велика издавачка подухвата веома су значајна за српску културу и науку.

- Сабрана дјела академика Крестића, у 15 књига, изузетно су важна и за савремено разумијевање и дубље читање односа у овом дијелу Европе, док захваљујући историографској грађи академика Екмечића, коју нам је оставио у насљеђе, кроз 15 томова можемо сазнати како предвидјети наш национални пут - рекао је Мировић.

Екмечић, академик и историчар, аутор је десетак књига, опсежних, синтетичких историографских студија као што су "Стварање Југославије 1790-1918", "Ратни циљеви Србије" и историјска синтеза "Између клања и орања. Историја Срба у новом вијеку /1492-1992/".

Уз то, Екмечић је објавио и више од 300 научних радова.

Крестић, академик, историчар и потпредсједник Српске академије наука и уметности, и даље ствара и објављује бројна дјела.

Бави се националном историјом новог вијека, а посебно историјом Срба у Хрватској и Угарској у 19. и 20. вијеку, историјом српско-хрватских односа, југословенства, као и историјом српске штампе.

Из Крестићевог богатог опуса издавају се дјела "Историја Срба у Хрватској и Славонији", "Српско-хрватски односи и југословенска идеја", као и "Историја српске штампе у Угарској".

Медаковић, академик, историчар умјетности, пјесник и књижевник, некадашњи предсједник САНУ, оставио је дубок траг у српској науци и култури.

Међу његовим најпознатијим дјелима су "Ефемерис", "Срби у Бечу" и "Путеви српског барока".