latinica  ћирилица
07/08/2022 |  09:25 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Од септембра слободан приступ јединственом тржишту рада

Грађани Србије, Сјеверне Македоније и Албаније од септембра ће, захваљујући повезивању националних електронских система ових земаља у оквиру иницијативе Отворени Балкан, први пут моћи слободно да приступе јединственом тржишту рада.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

- Имаће могућност да се запосле у једној од ове три земље, и то без икаквих додатних папира, радних виза и посебних дозвола - изјавио је директор Канцеларије за информационе технологије и е-управу у Србији Михаило Јовановић.

Он је навео да је Канцеларија основана прије пет године, те да је данас на услузи грађанима свих седам дана у недјељи, 24 часа дневно.

- Вакцинација против ковида 19 један је од најважнијих система које је направила Канцеларија у сарадњи са кабинетом предсједника Владе Србије и Генералним секретаријатом Владе. За само двије недеље објављена је услуга која је имала један од најправичнијих система за позивање на имунизацију у свијету - рекао је Јовановић за Вечерње новости.

Како најављује, грађани у Србији ускоро могу да очекују нове погодности и могућности на пољу дигиталних услуга, па ће тако у њихово е-сандуче врло брзо стизати изводи из књиге рођених, увјерења о држављанству и пребивалишту.