latinica  ћирилица
07/08/2022 |  10:05 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Ђокић: Министарство наставља да води одговорну енергетску политику

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Програм инсталирања мањих соларних постројења на стамбене и пословне објекте у Републици Српској дефинисан као пројекат од посебне националне важности и сматра да је потребан, потпуно оправдан и у најбољем интересу грађана и привреде Републике Српске.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Министарство енергетике и рударства, које је задужено да спроводи Стратегију развоја енергетике Републике Српске, на овај начин наставља да води одговорну политику подстицања и развоја пројеката у области зелене енергије, што је циљ у енергетском свијету уопште - рекао је Ђокић.

Он је навео да Програм који је Влада Републике Српске усвојила на приједлог овог министарства предвиђа изградњу 50.000 таквих постројења у Републици Српској, што ће значити инсталирање око 250 мегавата соларних постројења на стамбене и пословне објекте, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

Ђокић је рекао да је за реализацију овог пројекта Влада задужила "Електропривреду Републике Српске", која ће бити оперативни носилац реализације пројекта, и за те намјене ће обезбиједити почетна неопходна финансијска средства.

- Програм ће бити реализован путем јавног позива на који ће се моћи јавити сва заинтересована домаћинства и привредни субјекти у Републици Српској - истакао је Ђокић и додао да ће у наредном периоду грађанима бити дате на увид све информације у вези са овим пројектом.