latinica  ћирилица
07/08/2022 |  10:20 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске позива грађане да се пријаве на здравствено осигурање

Фонд здравственог осигурања Републике Српске поново позива грађане који још нису пријављени на здравствено осигурање, а то се посебно односи на оне који су раније били пријављени по основу незапослености, да се јаве надлежним пословницама Фонда и да регулишу статус свог осигурања, саопштено је из ФЗО Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из ФЗО Српске подсјећају да од 2020. године незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање, односно лица преко Завода за запошљавање могу да буду пријављена на здравствено осигурање само у периоду док примају новчану накнаду за незапосленост.

- Међутим, измјенама Закона о здравственом осигурању уведено је, поред ранијих, '"редовних'" основа за пријаву на здравствено осигурање, још 13 нових основа. Тако је свим лицима која су раније била пријављена по основу незапослености омогућено да се на осигурање пријаве по неком од других законом предвиђених основа. Упркос томе, као и ранијим позивима Фонда, према нашој евиденцији,око 20.000 грађана још није регулисало свој статус - истичу из ФЗО Српске.

Из ФЗО Српске напомињу да и ова лица због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона користе здравствену заштиту.

- Међутим, по укидању ванредне ситуације, ова лица ће изгубити право коришћења здравствене заштите, те је јако важно да се у надлежним пословницама пријаве на здравствено осигурање на један од законом предвиђених основа. Претпоставка је и да се управо због ванредне ситуације и пандемије вируса корона многи грађани нису ни пријавили на здравствено осигурање, јер је и Фонд донио одлуку да док траје ванредна ситуација сви грађани, и неосигурани, имају право на здравствену заштиту у јавним здравственим установама - наводе из ФЗО Српска.

Како наглашавају из ФЗО Српске, то не значи да није потребно да се уплаћују доприноси и да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања.

- Напротив, по укидању ванредне ситуација, сви они који нису пријављени на осигурање по неком од предвиђених основа, као и они за које се не уплаћују доприноси за здравствено осигурање, неће моћи користити своја права из здравственог осигурања. Због тога још једном позивамо грађане да искористе љетњи период, када су мање гужве у нашим пословницама, да провјере статус свог осигурања и пријаве се на осигурање уколико то још нису учинили - наглашавају из ФЗО Српске.

На здравствено осигурање се грађани могу пријавити и по основу година живота, посебног друштвеног статуса или специфичног обољења, уколико немју други основ за пријаву (дјеца, лица старија од 65 година, обољели од малигних болести, хемофилије, дијабетеса, мултипле склерозе, лица која живе са ХИВ инфекцојом, обољели од ријетких болсти, лица са инвалидитетом, лица без прихода и друго), наводи се у саопштењу.

- На овај начин су заштићене најугоженије категорије грађана, које су од посебног медицинско-социјалног значаја и ова лица не би требало да буду изван здравственог осигурања, али је важно да се пријаве на осигурање. За информације у вези са пријавом на осигурање и потребном документацијом грађани могу контактирати пословнице Фонда, као и наше заштитнике права - поручују из ФЗО Српске. 

Контакт телефони су доступни на интернет страници Фонда на којој се, такође, налази и информација о потребној документацији за пријаву.

Из ФЗО Српске напомињу да лица која се пријављују на осигурање као лица без прихода не морају да доносе из Пореске управе потврду о висини прихода, јер Фонд има приступ тој евиденцији.