latinica  ћирилица
07/08/2022 |  10:41 | Аутор: СРНА

Новитовић: У Српској активно неколико пожара

У Републици Српској активни су пожари на Врбања брду, код Бањалуке и Бијелој гори, изнад требињског насеља Ластва, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.
Милан Новитовић - Фото: РТРС
Милан НовитовићФото: РТРС

Према његовим ријечима, Хеликоптерски сервис већ четврти дан заједно са Републичком управом цивилне заштите гаси пожар у непосредној близини Бањалуке

- Надамо се да ћемо у току данашњег дана тај пожар угасити - рекао је Новитовић, наводећи да је од јутрос Хеликоптерски сервис извршио више од 30 прелета изнад пожаришта на Врбања брду.

Он је додао да би до краја дана Хеликоптерски сервис требао да пређе на гашење пожара на Бијелој гори, који се проширио.

- Добровољно ватрогасно друштво из Ластве са 15 припадника покушава да пожар држи под контролом, да се не спусти у насељена мјеста. Гледаћемо да све организујемо да се у вечерњим часовима Хеликоптерски сервис пребаци на ту локацију - рекао је директор Управе цивилне заштите Републике Српске.

Новитовић је истакао да ситуацију у вези са гашењем пожара на Бијелој гори усложњава удаљеност природних водозахвата од пожаришта, због чега је захватање воде са природних водозахвата и такво гашење крајње непродуктивно, те представља трошење људи и ресурса.

- Због тога ћемо покушати да са Ватрогасном спасилачком бригадом из Требиња поставимо вјештачки резервоар у близини пожаришта - додао је Новитовић.

Он је оцијенио да Републичка управа цивилне зашитите и Хеликоптерски сервис Републике Српске успијевају да у овако тешким временским условима, без падавина, на високој температури и са јаким вјетром, држе пожаре под контролом, без угрожавања људских живота, имовине и инфраструктуре у непосредном окружењу пожаришта.

- Припадници ватрогасно-спасилачких јединица, ватрогасних бригада, Хеликоптерског сервиса Српске и Републичке управе цивилне заштите улажу надљудске напоре у томе - нагласио је Новитовић.

Он је и овом приликом апеловао да се становници Српске уздрже од паљења ватре на отвореном, подсјећајући да на суши и високој температури и опушак може изазвати пожар.

- Треба имати на уму да на херцеговачком камену и под отвореним сунцем температура достиже и 50 степени, а ту је и непредвидивост вјетра који у дану више пута промијени смјер, због чега је изузетно тешко предвидјети гдје се ватра може проширити - закључио је Новитовић.