latinica  ћирилица
07/08/2022 |  16:58 ⇒ 16:59 | Аутор: СРНА

Водостај Дунава на историјски ниском нивоу

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић изјавио је да је водостај Дунава на историјски ниском нивоу и да се на три локације изводе интервентни багерски радови како би се обезбиједила његова пловност.
Дунав - Фото: СРНА
ДунавФото: СРНА

- Данас смо у Чортановцима, а радове изводимо и у Футогу, као и на Сави код Барича. Само на ове три дионице ми интервенишемо када је ријеч о ријечном саобраћају, остали дијелови Саве и Дунава су пловни, чак и у овим околностима када имамо историјски низак водостај Дунава - рекао је Момировић.

Момировић је приликом посјете локацији радова навео да у свим државама кроз које протиче Дунав има проблема због ниског водостаја, те да је Србија била принуђена да брзо реагује и обезбиједи минималну пловност ријечних путева.

Он је истакао да је у тренутку избијања енергетске кризе мобилисан ријечни саобраћај с обзиром на то да се показало да је кључан за снабдијевање енергентима.

Момировић је додао да због тога Србија практично једина у Европи нема већих проблема ове врсте.

Начелник Одјељења за послове лучких капетанија Милан Николић рекао је да је на критичном сектору код Чортановаца на 1.237 километру најнижа тачка, односно минимална дубина, која износи око 2,2 метра.

Радови се изводе багером Млава који прокопавањем ствара већу дубину за све врсте бродова.