latinica  ћирилица
07/08/2022 |  18:27 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Исплатила се вишемилионска инвестиција у Црњелову - систем за наводњавање спас (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић посјетио је село Црњелово код Бијељине, гдје је изграђен систем за наводњавање.
Црњелово - Фото: РТРС
ЦрњеловоФото: РТРС

У овом семберском селу већ се исплатила вишемилионска инвестиција Владе Српске јер је систем за наводњавање спас за ратаре и повртаре.

Пашалић је истакао да је будућност пољопривреде у системима за наводњавање и да ће Влада Српске наставити улагање у овакве објекте.

Пашалић је рекао да је ово село посјетио у неколико наврата у посљедње четири године када је становништву обећано да ће у четири године мандата ове Владе бити изграђен систем наводњавања за око 500 хектара годишње и да су успјели у томе.

- Дакле, око 2.000 хектара је урађено у посљедње четири године у Црњелову, Батковићу, и сада у Којчиновцу пуштамо полако у рад. И Влада Српске укупно је уложила 22 милиона КМ средстава, што из буџета, што из разних пројеката, а ту спадају и трошкови чишћења и санације канала стара Дашница, којим се допрема вода из Дрине на ово подручје - рекао је Пашалић.

Он је истакао да пољопривредни произвођачи имају потпуно бесплатно овај систем на кориштење.

Пашалић је навео да је у протеклих 20-так дана било проблема са дотоком из Дрине у Дашницу, што је брзо ријешено отварањем новог канала који је довео воду и систем за наводњавање ставио у функцији.

На састанку у Црњелову били су и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић, помоћник министра за пољопривреду у ресорном министарству Српске Зоран Малетић, те представници Хигре, фирме која је изградила овај систем за наводњавање, као и пољопривредници који своје површине снабдијевају водом из овог система.

Подсјећамо, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је јуче посјетио Црњелово, а данас обишао пољопривреднике у Лијевче пољу, рекао је да ће наредних дана у Српској бити формиран тим који ће процијенити штету узроковану сушом и предложити потребне мјере.