latinica  ћирилица
07/08/2022 |  19:51 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Ливници челика Јелшинград поново забрањена производња (ВИДЕО)

Јелшинград Ливар Ливница челика Бањалука поново је под забраном комплетног процеса производње, након што је инспекција током тестног периода утврдила да сви недостаци нису отклоњени.
Јелшинград - Фото: РТРС
ЈелшинградФото: РТРС

Мјештани кажу да је у интересу свих да ливница настави са радом, али не на штету лошег квалитета ваздуха који грађани удишу.

Средином јула Инспекторат је ставио забрану рада ливници Јелшинград а потом, при уклањању одређених недостатака дозволио пробни односно тестни период.

Међутим, непријатан мирис се и даље осјетио и поново је на снагу ступила забрана рада на комплетан процес производње до уклањања још једног недостатка.

Ријеч је можда и о најважнијем недостатку, а то је вентилација са свим неопходним филтерима који би требало да стигну наредне седмице.

- Радимо искључиво по налозима инспектора, радимо и мјерења, присутни су разни мониторинзи за квалитет ваздуха, и кад се не ради и кад се ради мјери се - каже Модраг Брдар, генерални директор Јелшинград Ливар Ливнице.

Из Инспектората наводе да изречена мјера забране траје од дана њеног изрицања и трајаће до потпуног отклањања емисије неугодних мириса у околну атмосферу.

- Све радње које проводи субјекат на отклањању недостатака свакодневно се прате од стране републичких еколошких инспектора, као и пробе функционалности појединачних или повезаних техничко технолошких цјелина, након чега се на исте поновно враћају мјере забране, и то док се не успостави у потпуности ефикасан систем, односно отклони појава ширења непријатних мириса - наводе из Инспектората.