latinica  ћирилица
07/08/2022 |  20:08 ⇒ 08/08/2022 | 07:00 | Аутор: СРНА

Влада подржава воћаре са 30 одсто у свим инвестицијама

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да Влада Српске са 30 одсто подржава све што један воћар на свом имању инвестира, те да је ове године издвојено и додатних милион КМ, који су исплаћени по хектару воћарима.
Воћњак - Фото: РТРС
ВоћњакФото: РТРС

Он је у Црњелову код Бијељине истакао да воћарство има кризу не само ове године, подсјетивши да су у претходне три године имали мраз у априлу, што је на неки начин отежало производњу.

- Ми смо одвојили милион КМ ове године додатних средтава, по хектару исплатили произвођачима воћа, прошле године смо има дали бесплатне саднице, за сваког ко је желио. Све што један воћар на свим имању иневестира од куповине садница, подизања воћњака, система за наводњавање, система против града, мраза, ми подржавамо са 30 одсто, уз средства која смо им одобравали као грантове - рекао је Пашалић.

Он је нагласио да ситуација у воћарству јесте сложена, али је негирао као нетачне наводе да Министарство неће да разговара са воћарима.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић посјетио је данас у Црњелову код Бијељине систем за наводњавање који је сада у пуном капацитету.

Осим Пашалића, систем су обишли и министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић, помоћник министра за пољопривреду у ресорном министарству Српске Зоран Малетић, те представници Хигре, фирме која је изградила овај систем за наводњавање, као и пољопривредници који своје површине снабдијевају водом из овог система.