latinica  ћирилица
08/08/2022 |  08:07 ⇒ 14:46 | Аутор: Агенције

Примирје између Израела и Исламског џихада се поштује; Бајден хвали Гвоздену куполу

Примирје између палестинског Исламског џихада и Израела издржало је протеклу ноћ, прву која је прошла мирно након три дана ракетирања. Лидер ове групе поручује да ће наставити борбе ако се Израел не буде држао договореног. Амерички председник хвали израелско руководство и употребу Гвоздене куполе.
Разрушене зграде у Гази (Фото:  EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Разрушене зграде у Гази (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

Исламски џихад идентификовао жртве у својим редовима

Палестински Исламски џихад је идентификовао тijела својих 12 припадника који су страдали у борбама са израелским снагама, укључујући и двојицу команданата. Хамас је саопштио да и у његовим редовима има жртава - двijе особе су убијене у сукобима.

 

Израел: Знали смо да се Хамас неће придружити Исламском џихаду

Један од виших израелских званичника који је јутрос брифинговао новинаре, рекао је да је Тел Авив задовољан тиме како протиче примирје. Навео је и да је Израел био принуђен да спроведе акцију.

Терористи Исламског џихада, а нарочито двојица регионалних команданата који су убијен током акције "Зора" су планирали да интензивирају своје операције против Израела, навео је он.

Иако су очекивали да ће хапшење Басама ел Садија повећати тензије, Израел није очекивао да ће доћи до такве ескалације.

Рекао је и да је деескалација била главна брига премијера Јаира Лапида, као и да су имали сазнања да се Хамас неће придружити борби Исламског џихада.

Тел Авив: Нема договора о ослобађању притвореника

Израелски министар за унутрашњу безбједност Омер Барлев рекао је да договор o примирју није укључио никакав договор о ослобађању два припадника палестинског Исламског џихада, који су у притвору у Израелу.

- Израел није пристао ни на шта, негативно смо одговорили на њихове захтјеве - рекао је Барлев. 

Прелази између Израела и Газе отварају се за хуманитарну помоћ

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је на основу безбједносне процјене донесена одлука да се за хуманитарну помоћ поново отворе прелази између Израела и Газе.

Ови прелази су већ данима затворени.

Погинула 41 особа

Палестинско министарство здравља саопштило је да је број људи који су погинули у нападима, које је Израел од 5. августа изводио на Појас Газе, повећан на 41, јавља Анадолија.

Додаје се да су међу жртвама 15 дјеце и четири жене.

Наведено је да је број рањених повећан на 311, али нису изнесени детаљнији подаци о тежини повреда.

Прекид ватре између Израела и палестинског Исламског џихада је званично почео у 22.30 (23.30 по локалном времену).

У посљедњим тренуцима уочи прекида ватре дошло је до јаких израелских удара на Газу, а израелски медији јављају да је у првим минутима прекида супротна страна узвратила.

Ипак, ноћ је прошла мирно, а лидер Исламског џихада Зијад Накалех поручује да ће се борбе наставити ако се Израел не буде држао договореног уз египатско посредовање. 

Амерички предсједник Џо Бајден похвалио је ираелско руководство, као и сопствену подршку одбрамбеном систему Гвоздена купола, за који наводи да је спасио много живота. 

Израел је почео операцију у петак са циљем да гађа палестинску радикалну групу Исламски џихад у Гази, а у недјељу је саопштено да је операција остварила свој циљ.

Још у петак је ова радикална група одговорила, испаливши стотину ракета ка Израелу, а сукоби су се наставили током читавог викенда.

Савјет безбједности УН данас ће одржати ванредну сједницу због ескалације сукоба у Појасу Газе. Сједницу су затражили Уједињени Арапски Емирати заједно са Кином, Француском, Ирском и Норвешком.